Bănci și Asigurări

Economiile pe termen lung ale populaţiei au crescut cu 2,4 mld. lei într-un an

Economiile pe termen lung ale populaţiei au crescut cu...

Autor: Liviu Popescu

11.03.2015, 00:00 216
Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice cumulau 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro) la finele lunii ianuarie, reprezentând 12% din totalul depozitelor la termen, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Stocul economiilor pe termen lung este mai mare cu 2,4 miliarde de lei faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Faţă de luna decembrie, creşterea este de 130 milioane de lei. Depozitele la termen în lei cu scadenţă mai mare de un an reprezintă cea mai mare parte a depozitelor cu maturităţi lungi, respectiv 9,8 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie, fiind totuşi în scădere cu circa 200 milioane de lei faţă de luna anterioară. Comparativ cu prima lună a anului trecut, economiile în monedă naţională pe termen lung sunt mai mari cu 1,8 miliarde de lei.
 
Persoanele fizice au început să se orienteze către plasamentele pe termen lung în mare parte datorită bonificaţiilor mai mari pe care acestea le oferă. Dobânzile oferite la depozitele pe termen scurt au intrat pe o pantă descendentă în ultimă perioadă şi au ajuns la circa 2% pe an. Şi bonificaţiile la depozitele cu maturităţi lungi au început să scadă, însă într-un ritm mai lent. Astfel, dobânzile pentru depozitele cu scadenţă mai mare de un an au o dobândă medie de circa 3% pe an. Bancherii au redus treptat dobânzile la depozite pe termen scurt în condiţiile tăierii consecutive a dobânzii de politică monetară operată de BNR, la minimul istoric de 2,25% pe an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO