Bănci și Asigurări

Economiile populatiei au franat brusc in ciuda majorarii dobanzilor

04.09.2008, 17:28 18

Cresterea depozitelor in lei ale populatiei a continuat sa incetineasca in iulie, pentru a doua luna consecutiv, coborand la 23% fata de iulie anul trecut, cel mai redus nivel inregistrat de la sfarsitul lui 2006.
Si apetitul pentru economisire in valuta s-a diminuat in ultimele luni, insa incetinirea a fost mai lenta. Comparativ cu iulie anul trecut, depozitele in valuta sunt acum mai mari cu 39,4% (calcul in euro), ritmul mentinandu-se foarte aproape de cel din iunie, potrivit datelor BNR. Incetinirea este influentata partial si de raportarea la o baza de comparatie mai mare. Totusi, cresterile lunare indica de asemenea o diminuare a interesului pentru economisire, chiar in conditiile in care bancile au ajuns sa plateasca dobanzi la depozitele in lei de peste 10%-11% pe an, care depasesc astfel cu circa doua puncte procentuale inflatia. Chiar si la euro dobanzile au urcat puternic, ajungand sa treaca frecvent de 5% pe an.
Analistii spun ca incetinirea din iulie reflecta si o componenta sezoniera, in conditiile in care populatia consuma mai mult in perioada concediilor de vara, pentru ca din toamna sa isi refaca economiile. Totusi, in iulie anul trecut economisirea reusea sa ia avant.
Depozitele in lei inregistrau atunci o crestere anualizata (calculata in termeni reali) cu 45%, fata de 41% in luna precedenta.
In acelasi timp, la depozitele in valuta ritmul de crestere accelera la 50,5% in iulie anul trecut, fata de 49,7% in iunie. Anul acesta luna iulie a adus o stagnare a depozitelor in lei, in timp ce la valuta soldul a crescut foarte usor (raportat in lei, soldul a inregistrat o scadere, sub influenta aprecierii cursului).
In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a depozitelor in lei era in iulie cu aproape 18 puncte sub cel din decembrie anul trecut (cand se afla la 41%).
Chiar fata de iunie cresterea a incetinit brusc, ritmul coborand cu peste patru puncte, de la 27,8% In cazul economisirii in valuta, ritmul este acum cu aproape 7 puncte mai redus fata de nivelul din decembrie trecut, cand cresterea era de 46%.
Potrivit datelor BNR, populatia a contractat si mai putine credite in luna iulie. Abia lunile urmatoare vor arata clar daca a fost vorba doar de o incetinire temporara a activitatii, in perioada de concedii, sau romanii pur si simplu nu mai au bani de economisit si nici posibilitatea sa contracteze noi credite, fiind deja indatorati fata de banci.
De altfel, incetinirea creditarii din iulie a venit inca inainte de aplicarea reglementarilor mai restrictive pregatite de BNR si care vor intra in vigoare abia la inceputul lui octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO