Bănci și Asigurări

Economiile romanilor la banci, de zece ori sub media din Uniunea Europeana

20.12.2009, 23:10 314

Fiecare roman are, in medie, depozite la banci de putin peste1.000 de euro, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat inUniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de compania deconsultanta AT Kearney.

Nivelul depozitelor populatiei din Romania raportat la numarulde locuitori este de doar 1.034 de euro, spre comparatie cuBulgaria - 1.549 de euro, Ungaria - 2.764 de euro, Polonia - 2.281de euro sau Cehia - 5.870 de euro. La nivelul UE, depozitele percapita depaseau 11.000 de euro in octombrie anul acesta.

Pe de alta parte, depozitele populatiei, atat in lei cat si invaluta, incluzand disponibilitatile la vedere, au crescut pe planlocal intr-un an cu aproximativ 19 mld. lei (4,6 mld. euro), panala un sold de peste 97 mld. lei (peste 22 mld. euro), potrivitdatelor BNR.

"Depozitele populatiei la banci in Romania au crescut cu 21% lavalorile exprimate in lei in perioada octombrie 2008 - octombrie2009, perioada in care efectele crizei au fost cele mai severe. Cutoate acestea, rata economisirii in Romania continua sa fie redusa.In prezent, depozitele populatiei sunt mai mici decat crediteleluate. In Bulgaria, situatia e diferita. Depozitele populatieidepasesc imprumuturile cu 2,1 miliarde de euro", spune MichaelWeiss, vicepresedinte al AT Kearney. In Romania, deficitul dintredepozitele atrase de la populatie si creditele acordate a fost de1,2 miliarde de euro in octombrie anul acesta, fata de un deficitde patru miliarde de euro in aceeasi luna din 2008.

"Criza a facut ca familiile din Romania sa fie mult maiprudente. Ele sunt acum mult mai atente pe ce cheltuiescdisponibilitatile pe care le au, au incetinit viteza cu care seimprumutau si au majorat sumele economisite", mai spunreprezentantii AT Kearney.

Dupa ce anul acesta in septembrie au mai ramas doar 4,4 milioanede angajati in Romania, fata de 4,8 milioane cu un an in urma,consultantii AT Kearney se asteapta la o scadere a consumului in2010, la o crestere a ratei economisirii, la o reticenta vizavi deindatorare si la o posibila depreciere a cursului de schimb.

"Rata somajului in crestere si precautia populatiei incontractarea de noi credite vor continua sa aiba un efect puternicasupra consumului privat in perioada urmatoare. Mai multe industriivor fi afectate si incasarile companiilor vor fi probabil maireduse decat estimarea initiala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO