Bănci și Asigurări

Economişti: În perioada următoare vor mai fi acţiuni pe instrumentele de politică monetară, dar nu neaparat pe dobânzi. Spaţiul de manevră al BNR în materie de dobânzi se cam epuizează

Economişti: În perioada următoare vor mai fi acţiuni...

Autor: Mircea Nica

06.08.2020, 07:00 1085

Decizia Băncii Naţionale de a reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale era aşteptată atât de analiştii economici, cât şi de piaţă, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, la solicitarea ZF.

“Părerea mea este că decizia de a reduce dobânzile cu 0,25 puncte era aşteptată. Dacă ne uităm pe aşteptările pieţei, aşteptările noastre, cam acestea erau, să vedem în iulie - augsut o scădere a ratei dobânzii de politică monetară.”

Economistul-şef al Raiffeisen Bank a mai explicat că spaţiul de manevră al BNR în materie de dobânzi, se cam epuizează.

“Nu prea mai avem spaţiu de manevră în materie de dobânzi şi nu ne aşteptăm la scăderi în continuare a ratei dobânzii de politică monetară. Mai avem spaţiu pe rezervele minime obligatorii, unde suntem încă relativ sus faţă de mediile europene şi vedem o relaxare a politicii monetare pe filiera acelor rezerve minime obligatorii în perioada următoare, dar pe dobânzi nu cred că mai e spaţiu”, a mai adăugat Ionuţ Dumitru.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri, 5 august, în şedinţa Consiliului de Administraţiei, reducerea dobânzii de politică monetară de la 1,75%, la 1,5%. Ultima acţiune de acest fel a Băncii Naţionale a fost vineri, pe data de 29 mai, când BNR a decis în şedinţa de atunci să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 2% pe an, la 1,75% pe an.

Economistul Dragoş Cabat consideră că acţiunea BNR a fost o reacţie normală, mai ales că Bănca Naţională este foarte activă pe piaţă prin cumpărarea titlurilor de stat şi furnizarea lichidităţii necesare pieţei. 

“Deja BNR este foarte activ pe piaţă prin cumpararea titlurilor de stat şi lichiditatea din piaţă, sustine şi cursul atunci când este nevoie, iar aceasta este o măsură foarte bună. În felul acesta băncile vor fi încurajate să dea credite atât către stat, pentru a finanţa statul, cât şi companiile”, este de părere Dragoş Cabat.

El mai explicat că întotdeauna este loc de manevră în jurul dobânzii, dar depinde în ce direcţie se duce inflaţia. În perioada aceasta, România are o inflaţie mult mai mare decât a celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Astfel, marja de manevră a BNR este limitată.

“Dacă va fi nevoie, în perioada următoare, cu siguranţă vor mai fi acţiuni pe instrumentele de politică monetară. Nu ştiu dacă pe dobândă neapărat, dar cu siguranţă vor fi”, a mai adăugat economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO