Bănci și Asigurări

Economistul Aurelian Dochia a primit avizul BNR pentru postul de membru CA al BRD

Economistul Aurelian Dochia a primit avizul BNR pentru...

Autor: Marius Oncu

11.08.2014, 15:05 351

"Începând cu data de 5 august 2014, ca urmare a primirii aprobării Băncii Naţionale a României, domnul Aurelian Dochia a preluat funcţia de administrator al BRD - Groupe Societe Generale", se arată într-un comunicat transmis de BRD Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii BRD au aprobat în aprilie desemnarea lui Aurelian Dochia ca administrator. Totodată, AGA a aprobat şi alegerea ca administrator a lui Giovanni Luca Soma, directorul regional pentru Europa al diviziei internaţionale Bănci şi Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale. Numirea celor doi în Consiliul de Administraţie a fost condiţionată de aprobarea acestora de către BNR.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pentru o perioadă de patru ani, care se calculează de la data aprobării de către banca centrală.

Aurelian Dochia, membru al Consiliului de Administraţie al BRD Finance IFN, este asociat în firma de consultanţă Concept Consultanţă Economică şi de Afaceri.

El a fost membru în Consiliul de Administraţie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietăţii de Stat şi al Centrului Român pentru Politici Economice (CEROPE).

Giovanni Luca Soma a început să lucreze în grupul Societe Generale în 2002 ca director regional şi ulterior a ocupat funcţiile de director general adjunct al ALD Automotive Group şi director general al ALD International. În 2010, a fost numit director al Diviziei Societe Generale Credite de consum, leasing operaţional şi gestionare a flotei auto, iar în prezent este director regional pentru Europa, Divizia Internaţionlă Bănci şi Servicii Financiare, potrivit CV-ului publicat pe site-ul BRD.

După aprobarea lui Aurelian Dochia, Consiliul de Administraţie al BRD este compus din zece membri şi este condus de Philippe Charles Lhotte (director general). Ceilalţi membri sunt Petre Bunescu (director general adjunct), Jean-Luc André Joseph, Didier Alix, Bernardo Sanchez Incera, Jean-Louis Mattei, Dumitru Popescu, Sorin Marian Coclitu şi Ioan Cuzman.

Giovanni Luca Soma ar urma să devină al 11-lea membru al Consiliului de Administraţie, după primirea aprobării din partea băncii centrale.

Acţionarii au aprobat în AGA din aprilie şi rezultatele financiare pe anul trecut, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Astfel, BRD şi-a propus să revină pe profit în acest an, mizând pe reducerea provizioanelor, care în ultimii doi ani au cauzat băncii o pierdere cumulată de 716 milioane lei.

BRD a anunţat la începutul lunii august că şi-a dublat profitul în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, în condiţiile reducerii provizioanelor cu 25,3% şi scăderii costurilor operaţionale cu 0,9%, deşi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%.

Grupul financiar francez Societe Generale deţine 60,17% din acţiunile BRD, restul acţiunilor fiind în proprietatea altor investitori.

La cea mai recentă cotaţie a acţiunilor, de 8,880 lei/titlu, BRD are o capitalizare de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO