Bănci și Asigurări

Economistul-şef al BCR vede cursul leu/euro 4,62 la finalul anului. În 2018 cursul ar urma să ajungă la 4,7

Economistul-şef al BCR vede cursul leu/euro 4,62 la...

Autor: Anelis Baciu

24.09.2017, 13:27 17949

Cursul leu/euro va ajunge la 4,7 lei până la finalul anului 2018, în timp ce prognoza pentru acest an este de 4,62 lei pentru un euro, potrivit unei analize a economistului-şef al BCR Horia Braun.

“Nicio apreciere nominală şi reală semnificativă nu pare probabilă, date fiind anticipaţiile actuale ale pieţei şi deteriorarea continuă a deficitului de cont. Cel mai plauzibil scenariu pare cel al unei slăbiri a leului sub rata inflaţiei, respectiv cu 1-2% în termeni nominali”, a explicat Horia Braun.

După primele opt luni din acest an, leul a înregistrat o depreciere de 1,09% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia ajungând la finele lunii august la peste 4,59 lei/euro. Pe parcursul lunii septembrie, cursul de schimb leu/euro s-a consolidat peste pragul de 4,59 lei/euro. Cel mai ridicat nivel al cursului pe piaţa locală, de peste 4,64 lei/euro, a fost înregistrat în 2012.

Tendinţa de depreciere din septembrie vine după ce în luna august moneda naţională a pierdut teren în raport cu euro şi a închis primele opt luni din 2017 pe depreciere în faţa monedei europene, în timp ce în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian s-a apreciat.

 „Leul rămâne cea mai puţin volatilă monedă din regiune, dar asta nu l-a împiedicat să se deprecieze în ultimul an, atât în termeni nominali, cât şi în reali, în timp ce monedele din ţările învecinate au cunoscut în ultimele 12 luni mai degrabă presiuni de apreciere. Deprecierea în termeni nominali a leului a fost parţial determinată de ratele negative ale inflaţiei, situaţie puţin probabilă în viitor.”

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează un nivel al cursului de schimb mediu leu/euro de 4,56 lei/euro în acest an, faţă de nivelul de 4,49 lei/euro înregistrat în 2016. Anterior, CNP anticipa un curs mediu de 4,49 lei/euro pentru acest an. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO