Bănci și Asigurări

Economistul-şef al ING: BNR ar putea reduce rezervele minime la valută în august-septembrie

Ciprian Dascălu

Ciprian Dascălu

Autor: Anelis Baciu

11.07.2016, 00:06 324
Banca Naţională ar putea reduce ratele la rezervele minime obligatorii (RMO) în august-septembrie, cel mai probabil cele la valută, în condiţiile în care ar vedea un risc de deficit de lichiditate în piaţa monetară, consideră Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.
 
„Dacă BNR va vedea risc de deficit de lichiditate, în august-septembrie este posibil să reducă rezervele minime obligatorii. Acest lucru este cel mai probabil la valută, pentru că reducerea rezervelor la valută nu afectează creditarea, în condiţiile în care există deja restricţii de la BNR“, explică Ciprian Dascălu.
 
Rezervele minime obligatorii sunt disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către Banca Naţională a României) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO