Bănci și Asigurări

Ce efecte a avut invazia Rusiei în Ucraina asupra cursului de schimb, dobânzilor interbancare şi care sunt perspectivele: Cursul leu/dolar a urcat cu 1,6%, peste 4,42, în timp ce cursul leu/euro a rămas stabil, aproape de 4,95 lei/euro. ROBOR la 3 luni a urcat peste 3,6%. BNR: Sistemul bancar românesc este sub control

Autor: Claudia Medrega, Adelina Mihai

25.02.2022, 07:45 903

♦ Pe termen scurt putem vedea presiuni de depreciere asupra leului care probabil vor fi contracarate prin dobânzi interbancare mai ridicate, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR ♦ Rezervele valutare ale României sunt adecvate, depăşind în ianuarie 43,1 mld. lei ♦ Rata de solvabilitate a sistemului bancar trece de 22%, dublu faţă de nivelul legal ♦ „Sistemul bancar românesc este sub control şi nu are nicio problemă în prezent în urma situaţiei create între Rusia şi Ucraina“, susţine Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Piaţa interbancară locală şi piaţa valutară au resimţit ieri într-o mai mică măsură tensiunile geo­politice, după ce Federaţia Rusă a atacat militar Ucraina.

O depreciere mai mare a înregistrat mo­neda naţională în faţa dolarului ame­rican, cursul de referinţă anunţat de BNR fiind în creştere cu 1,6% faţă de nive­lul de miercuri, până la 4,4262 lei/dolar. Cursul leu/euro a rămas relativ stabil, avansând cu doar 0,05%, la 4,9489 lei/euro.

Pe piaţa interbancară, indicele Robor la 3 luni, folosit pentru calcularea do­bân­zilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut ieri la 3,61%, de la 3,56% miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO