Bănci și Asigurări

Ce efecte produce asupra dobânzilor, creditării şi economiei decizia BNR de a reduce din nou rata-cheie până la 6,5%? În piaţa interbancară ROBOR a scăzut deja spre 5,6%, ceea ce duce la ieftinirea creditării cu impact asupra stimulării consumul şi creşterii economice

Ce efecte produce asupra dobânzilor, creditării şi...

Autor: Claudia Medrega

11.08.2024, 11:39 200

♦ Indicele ROBOR la 3 luni a coborât ieri la 5,59%, minimul din ultimii doi ani, de la 5,80% miercuri, după ce BNR a tăiat rata-cheie la 6,5% şi dobânda la facilitatea de depozit la 5,5% ♦ În consecinţă, în perspectivă dobânzile la creditele în lei vor scădea, încurajând finanţarea economiei ♦ Unii analişti anticipau că BNR va face o pauză în august şi va continua în toamnă reducerile de dobânzi în contextul tensiunilor recente de pe pieţele financiare internaţionale şi a riscurilor şi incertitudinilor mari care planează asupra inflaţiei ♦ BNR mai are 2 şedinţe de politică monetară până la final de 2024, în 4 octombrie şi 8 noiembrie.

Decizia BNR de a reduce în august pentru a doua şedinţă la rând dobânda-cheie la 6,5%, de la nivelul de 6,75% stabilit în iulie, a adus deja o scădere accentuată a dobânzilor pe piaţa interbancară, ROBOR la 3 luni coborând ieri sub 5,6%, ceea ce poate antrena revigorarea creditării şi a economiei.

Practic, dobânzile mai mici înseamnă credit mai ieftin, cu impact asupra stimulării consumului, investiţiilor şi creşterii economice.

Indicele ROBOR la 3 luni, care este folosit ca referinţă pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, dar şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a scăzut ieri la 5,59%, de la 5,80% miercuri, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa interbancară, inflaţie şi politica fiscală.

ROBOR la 3 luni a fost din luna iunie 2022 şi până în iunie 2024 peste 6%, şi peste IRCC, în pofida lichidităţii record din piaţa interbancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro