Bănci și Asigurări

Efectele diminuării garanţiei statului pentru Prima Casă: băncile majorează avansul minim

Efectele diminuării garanţiei statului pentru Prima...

Autor: Anelis Baciu

21.02.2017, 18:29 3335

Diminuarea garanţiei acordate de stat pentru locuinţele vechi achiziţionate prin programul Prima casă de la 50% la 40% este unul dintre factorii care au determinat ING Bank să majoreze avansul minim de la 5% la 10%, au argumentat reprezentanţii băncii la solicitarea ZF. Majorarea avansului este legală, normele pentru implementarea programului Prima casă stabilind doar un nivel minim al avansului de 5%. Rămâne de văzut însă dacă decizia ING va fi urmată şi de alte bănci, iar majorarea avansului la creditele Prima casă va deveni un trend.

„Un motiv al creşterii avansului este modificarea strategiei programului Prima Casă. Potrivit acestor modificări, în cazul finanţării imobilelor construite sau consolidate de mai mult de 5 ani, garanţia statului este redusă de la 50% la 40%. Finanţările Prima Casă sunt preponderent pentru imobilele construite sau consolidate de mai mult de 5 ani”, au explicat reprezentanţii ING.

Guvernul vrea ca prin programul Prima casă să fie achiziţionate mai multe imobile noi, de aceea a decis diminuarea garanţiei pentru imobilele vechi de la 50 la 40%, concomitent cu menţinerea nivelul de 50% pentru locuinţele noi.

În plus, ei afirmă că valoarea redusă a fondurilor neutilizate anul trecut şi transferate în acest an au cântărit de asemenea la decizia de a majora avansul. Prin majorarea avansului banca vrea să asigure accesul la un credit ipotecar Prima casă mai multor clienţi. „Deoarece fondurile de garanţii Prima Casă sunt alocate anual în sumă fixă, prin creşterea  contribuţiei avansului vom utiliza mai puţin cu minim 5% din garanţiile alocate. Vom obţine astfel o rezervă de garanţii  pe care o vom folosi pentru finanţarea mai multor clienţi”.

Garanţiile neutilizate în 2016 însumează 175,5 milioane de lei (39 mil. euro), ceea ce înseamnă că băncile au pot acorda credite Prima casă în valoare de 351 milioane de  lei (78 mil. euro). În condiţiile unui credit ipotecar cu o valoare medie de 50.000 de euro, circa 1.500 de români îşi pot lua un credit Prima casă din aceste fonduri.

Reprezentanţii ING argumentează majorarea avansului şi pe seama dorinţei băncii de a încuraja economisirea, „un astfel de comportament având avantajul de a reduce valoarea creditului contractat sau perioada de contractare”. Se pune însă întrebarea de ce până acum ING nu şi-a pus probema încurajării economisirii în rândul populaţiei şi a vândut creditele Prima casă cu avans de 5%?

Pentru acest an plafonul garanţiilor pentru Prima casa este de 2,5 miliarde de lei, suma care va permite băncilor să acorde credite în valoare de aproximativ 5 miliarde de lei. Valoarea totală a garanţiilor emise de stat de la lansarea programului din 2009 până la finalul lunii noiembrie a anului trecut ajungea la 17,5 miliarde de lei (4 mld. euro). Numărul garanţiilor după opt ani de funcţionare a programului este de peste 203.000, ceea ce înseamnă practic că tot atâţia români şi-au achiziţionat o locuinţă cu sprijinul statului.

Prima casă a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe seg­men­tul creditării ipotecare, împru­mu­turile acordate de bănci prin programul Prima casă totalizând 35 mld. lei (8 mld. euro). Numai anul trecut băncile au acordat peste 32.700 credite Prima casă în valoare de 6,2 mld. lei (1,4 mld. euro). Băncile au vândut credite ipotecare totale de circa 10 mld. lei anul tre­cut, ceea ce înseamnă că Prima casă repre­zintă circa 60% din finanţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO