Bănci și Asigurări

Efectele potenţiale ale legii dării în plată după motivarea Curţii Constituţionale. Judecătorii: Vor fi dificultăţi în aplicarea legii şi soluţii divergente. BNR: Riscul asupra sistemului se menţine, însă intensitatea s-a diminuat

Efectele potenţiale ale legii dării în plată după...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2017, 00:08 655
♦ Numărul notificărilor de dare în plată a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, reprezentând circa 2% din nivelul maxim posibil, iar volumul creditelor notificate se ridică la 1,8 - 1,9 mld. lei ♦ Riscul asupra sistemului se menţine, însă intensitatea s-a diminuat ♦ Pierderile băncilor se vor întinde pe o perioadă mai lungă de timp ♦ Vor fi dificultăţi în aplicarea legii dării în plată a imobilelor şi soluţii divergente; practica va fi neunitară.
 
Decizia Curţii Consti­tu­ţionale privind legea dării în plată a imo­bilelor a clarificat unele aspecte legate de actul normativ, însă aplicarea în practică rămâne complicată, unii judecători susţinând că urmează să fie întâmpinate dificultăţi în interpretarea şi aplicarea legii şi vom vedea multe soluţii divergente. În aceste condiţii, pentru a evita o spirală a practicii neunitare, judecătorii le recomandă avocaţilor să ceară legiferarea unei instanţe superioare, respectiv să sesizeze Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau chiar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
 
„Vor fi multe dificultăţi de interpretare şi aplicare a legii. Pentru a preveni apariţia unei spirale a practicii neunitare, recomand avocaţilor care ajung la tribunal să solicite sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau chiar întrebare preliminară la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene“, a declarat Aurelian Marian Murgoci-Luca, preşedintele Judecătoriei Sectorului 5, la o conferinţă organizată de Institutul Bancar Român (IBR).
 
La rândul lui, Cristian Bălan, judecător la Judecătoria Buftea, susţine că ceea ce este sigur în prezent este că „practica va fi neunitară“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO