UPDATE:
Bursa de la Bucureşti îşi revine timid în deschiderea şedinţei de joi, după criza de ieri
Bursa de la Bucureşi a deschis şedinţa de joi în urcare uşoară, indicele principal BET apreciindu-se cu 0,26% la ora 10.00, după ce ziua de miercuri a fost cea mai neagră pentru piaţa locală de capital, toţi cei 15 emitenţi ai bursei locale fiind în teritoriu negativ.
Avertismentele tuturor celor care au arătat că politica economică a acestei guvernări este nesustenabilă şi că vor fi introduse taxe suplimentare s-au adeverit.
Măsurile anunţate de Guvern vor avea consecinţe grave pentru populaţie, iar consultanţii fiscali solicită Executivului să renunţe la acest proiect de ordonanţă.
Pachetul de măsuri anunţat de Ministerul Finanţelor a luat prin surprindere mediul de afaceri, iar experţii în fiscalitate speră că Guvernul se va răzgândi.
În timp ce piaţa energiei vorbeşte de faliment şi de un posibil blocaj al proiectelor de gaz din Marea Neagră, ministrul energiei anunţă că va continua lucrările la regulamentul pentru etichetarea pneurilor după ce a preluat Preşedinţia Consiliului Energie.
OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, lansează o estimare sumbră privind evoluţia producţiei de gaze naturale în cazul în care prevederile ordonanţei de urgenţă publicată ieri de Guvern se vor aplica. Cea mai importantă lovitură pentru producătorii de gaze este plafonarea preţului pentru trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh.
Efectele măsurilor şoc anunţate de PSD dinamitează bursele şi duc piaţa în roşu, în cea mai dură zi de scăderi. Vedeţi mai jos efectele proiectului propus:
Taxa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, stârneşte noi controverse.
Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată.
Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.
Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.
Acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD se prăbuşesc la ora redactării acestei ştiri cu 18%, respectiv 15%, în condiţiile în care “taxa de lăcomie” anunţată marţi seară de Executiv pe active bancare împovărează instituţiile de credit şi chiar le-ar putea înjumătăţit profiturile.
În plus, posibilitatea de retragere din Pilonul II de pensii private este o măsură care afectează nu doar cotaţiile TLV şi BRD, dar şi celalalte companii indiferent de sector în contextul în care cei şapte administratori sunt printre cei mai mari acţionari instituţionali din România.
Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă şi una dintre cele mai mari companii din economie, a atacat în termeni duri propunerile făcute marţi de Ministerul Finanţelor de a creşte taxele plătite de companiile de comunicaţii.
„Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicaţiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar şi interesele utilizatorilor finali. Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să suporte în preţul serviciilor achiziţionate, atât noile taxe introduse, cât şi creşterea celor existente.
Bursa de Valori Bucureşti a aplicat în cazul Băncii Transilvania mecanismul de majorare a limitei inferioare de tranzacţionare de la 15% la 25%, potrivit datelor BVB.
Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când mecanismul automat intră în aplicare în cazul instituţiei de credit de la Cluj.
6.A venit şi rândul BRD: Bursa de Valori Bucureşti măreşte limita inferioară de variaţie la 25%
Operatorul pieţei de capital locale a anunţat că limita de variaţie pentru emitentul BRD Groupe Societe Generale este setată la 25%, faţă de 15% cât era până în prezent.
Este a doua astfel de mişcare a administratorului, după ce a decis acelaşi lucru şi pentru Banca Transilvania, puţin mai devreme.
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că măsurile fiscale luate de Guvern arată că acesta nu are bani să acopere măsurile sociale şi că primul efect al "taxei pe lăcomie" va fi de fapt viaţa mai grea românilor care se vor confrunta cu la gaze şi curent.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe de către ministrul de Finanţe în data de 18 decembrie cu intenţia de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019.
„Considerăm că măsurile propuse, precum şi maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate şi chibzuinţă, şi induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacţii pe piaţa de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunţarea acestui OUG.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cea mai puternică organizaţie din România, anunţă astăzi o conferinţă de presă extraordinară ca reacţie la noile măsuri fiscale anunţate de guvernul PSD.
„Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) vă invită la o conferinţă de presă privind noile măsuri fiscal-bugetare anunţate de Guvern şi îngrijorările majore ale mediului de afaceri privind aceste măsuri”, se arată în comunicatul de presă.
10.Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis: Guvernul vine cu o ordonanţă care aruncă în aer economia
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la măsurile fiscale anunţate de Guvern, că proiectul va arunca în aer economia şi nu a fost discutat cu nimeni din domeniul economic sau instituţional.
"Cu toţii am aflat probabil, majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie făcută de premier în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament- cel inaugural, nu e cazul să citez, dar spunea că nu vom introduce noi impozite şi taxe. Iată că introduce. Această ordonanţă nu a fost discutată cu parteneri din mediul economic sau instituţional. Acest proiect nu are o analiză. Proiectul aruncă în haos economia", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
axa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, stârneşte noi controverse.
Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată.
Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.