Bănci și Asigurări

Efectul curăţării bilanţurilor: IFN-urile au pierdut credite de 700 milioane de lei în şase luni

Efectul curăţării bilanţurilor: IFN-urile au pierdut...

Autor: Andra Oprescu

06.10.2014, 17:36 285

Creditele acordate companiilor şi populaţiei de instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul general al BNR  valorau 21,7 mld. lei (4,9 mld. euro) la jumătatea anului, în scădere cu circa 700 mil. lei faţă de luna decembrie. Doar în trimestrul al doilea stocul de credite a scăzut cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei.

Stocul creditelor a cunoscut un declin atât pe partea de retail, cât şi pe cea a creditelor acordate companiilor. Pe partea de persoane fizice, instituţiile financiare nebancare aveau la jumătatea acestui an credite de 5,5 mld. lei (1,25 mld. euro), în scădere cu circa 5% faţă de începutul anului. Creditele acordate companiilor erau în iunie de 15,8 mld. lei (3,6 mld. euro), în scă­dere cu 2,5% faţă de decembrie 2013. La nivel agregat, faţă de iunie 2013 valoare creditelor acordate de IFN-uri a fost totuşi în creştere cu aproape 2%.

Soldul creditelor deţinute în portofoliile IFN-urilor înscrise în registrul pentru activităţi multiple de creditare a avut o contracţie de circa 2% în primul semestru, în cazul celor care se axează doar pe credite de consum scăderea fiind de 20% . Cele din prima categorie sunt în general societăţi mai mari, cu un stoc de credite mult mai mare, ceea ce explică diferenţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO