Bănci și Asigurări

„Efectul“ JP Morgan: statul plăteşte dobânzi mai mici cu 80 mil. lei

„Efectul“ JP Morgan: statul plăteşte dobânzi mai mici cu 80 mil. lei

Autor: Ciprian Botea

18.01.2013, 00:07 1759

Decizia băncii americane JP Morgan de a include obligaţiunile de stat în lei într-un indice propriu a generat euforie în rândul investitorilor străini, leul întărindu-se într-o singură zi cu 1,2% în faţa euro, iar randamentul plătit de Finanţe pentru a emite titluri pe cinci ani a scăzut brusc cu 1,2 puncte procentuale.

Cursul de schimb s-a oprit miercuri tocmai pe palierul de 4,33 lei/euro, adică minimul ultimului an, în timp ce statul a ajuns să împrumute ieri 3,1 miliarde de lei la o singură licitaţie la un randament istoric de 5,4% pe an. Practic, pentru stat, includerea în indicele JP Morgan înseamnă economii cu dobânzile de 80 de milioane de lei. Astfel, dobânda plătită, la un randament de 5,4% pe an, pentru cele 3,1 miliarde de lei este de 230 milioane de lei, în timp ce la un randament de 6,6% pe an dobânda urcă la 310 milioane de lei.

Bancherii spun că includerea obligaţiunilor în lei în indicele JP Morgan ar putea însemna într-o primă fază intrări de echivalentul a 1-1,5 mld. euro în titluri de stat româneşti.

Totodată, scăderea cursului înseamnă rate mai mici pentru clienţii cu credite în valută - atât companii, cât şi persoane fizice. Circa două treimi din creditele acordate de băncile locale sunt în valută, iar clienţii simt în propriul buzunar fiecare puseu de depreciere a cursului.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO