Bănci și Asigurări

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei şi arhitectul ”fortăreţei ruseşti”, a vrut să îl părăsească pe Putin şi să îşi depună mandatul după invazia Ucrainei, însă nu a fost lăsată. Tot ce a clădit în două decenii a fost şters cu buretele în câteva zile

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei...

Autor: Ştefan Stan

23.03.2022, 18:40 7767

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, o profesionistă apreciată la nivel internaţional, a încercat să demisioneze după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, dar preşedintele i-a spus să rămână, potrivit a patru persoane din cercul interior, scrie Bloomberg.

Nominalizată săptămâna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, poziţia actuală a Nabiullinei nu a putut fi aflată. Ea este lăsată să gestioneze consecinţele unui război care a anulat rapid o mare parte din ceea ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat funcţia. Oamenii au spus că plecarea acum ar fi văzută ca o trădare a preşedintelui, cu care ea a lucrat îndeaproape timp de aproape două decenii.

Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, nu a făcut niciun comentariu public cu privire la renumirea sa şi nu a răspuns la o solicitare pentru acest articol. Purtătorii de cuvânt ai băncii centrale şi ai Kremlinului nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un singur oficial de rang înalt a demisionat din cauza războiului: Anatoly Chubais, un reformator economic de lungă durată, a renunţat la funcţia de trimis al lui Putin pentru climă în această săptămână şi a părăsit ţara, potrivit unor persoane familiare cu situaţia.

Nabiullina, favorizată de investitori şi salutată de publicaţii precum Euromoney şi The Banker ca fiind unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume, se confruntă acum cu o economie de război izolată de sancţiuni internaţionale şi înfometată de investiţii, deoarece companiile străine pleacă.

În condiţiile în care rubla s-a scufundat, deoarece SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni de amploare - inclusiv asupra băncii centrale însăşi - în urma invaziei din 24 februarie, ea a mai mult decât dublat rata dobânzii cheie şi a impus controale de capital pentru a stopa ieşirea de numerar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO