Bănci și Asigurări

Erste: BNR ar putea continua reducerea dobânzii cheie, pe fondul încetinirii inflaţiei

Erste: BNR ar putea continua reducerea dobânzii cheie,...

Autor: Luiza Chiroiu

10.09.2014, 17:21 207

Grupul Erste îşi menţine estimarea pentru o rată a inflaţiei de 2% în România la finalul anului, deşi în luna august creşterea anuală a preţurilor de consum a scăzut la 0,84%.

Erste consideră că BNR va reacţiona în sensul luării unor noi măsuri de stimulare a economiei, întrucât inflaţia se află cu mult sub ţintă, iar economia a intrat în recesiune tehnică la finalul celui de-al doilea trimestru.

La începutul lunii august, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să scadă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută şi la 12% pentru lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară că prognoza de inflaţie oferă spaţiu pentru o nouă reducere dobânzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul internaţional şi de fluxurile de capital, după experienţa ultimelor luni, în care criza din Ucraina a suprins prin intrări mari de capital în România.

BNR a redus încă o dată, în luna august, prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO