Bănci și Asigurări

Erste: Datoria publică a României va rămâne sub 37% din PIB anul viitor

Erste: Datoria publică a României va rămâne sub 37%...

Autor: Cristina Bellu

06.12.2017, 16:48 355

Datoria publică a României se va situa anul viitor sub 37% din PIB şi cu mult sub ţinta de 60% din PIB agreată la nivel european de tratatul de la Maastricht, menţionează o analiză a Erste Group.

“Ne aşteptăm ca datoria publică să se situeze sub 37% din PIB şi cu mult sub criteriul Maastricht. În condiţiile creşterii randamentelor, Ministerul de Finanţe va privi cu atenţie costurile de refinanţare a datoriei şi va încerca să se împrumute pe pieţele externe cu 1-2 mld. euro în prima jumătate a anului viitor, înainte ca eurobondul anterior să ajungă la scadenţa de 1,5 mld. euro în iunie.”, explică analiştii Erste.

Scenariul Erste evidenţiază faptul că indiferent de cât de atractiv ar fi un mediu de randamente ridicate, investitorii îl vor pune în balanţă cu riscurile de pe piaţa locală, în special dacă Guvernul eşuează în a adopta un set de măsuri de ajustare pentru consolidarea deficitului bugetar.

“În aceste circumstanţe, ponderea deţinerilor nerezidenţilor de titluri de stat româneşti nu va depăşi 17-18% din datoria publică internă.”, se mai arată în analiză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO