Bănci și Asigurări

Erste Group, proprietarul BCR, a terminat anul 2020 cu un profit net de 783 mil. euro, cu 46,7% mai puţin. Grupul bancar a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 mld. euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei

Erste Group, proprietarul BCR, a terminat anul 2020 cu un...

Autor: Mircea Nica

26.02.2021, 09:30 194

Erste Group, prezent pe piaţa locală prin intermediul BCR, a înregistrat la finalul anului 2020 un profit net de 783 mil. euro, în scădere semnificativă cu 46,7%, faţă de anul 2019, în timp ce a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 mld. euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei, potrivit informaţiilor preliminare transmise de reprezentanţii Erste.

“Am avut performanţe bune pe toate pieţele noastre, într-un an marcat de provocări excepţionale. Profitul operaţional a rămas stabil, iar catalizarea eset excelentă. Vrem ca acţionarii noşttri să beneficieze de aceste rezultate, motiv pentru care, în conformitate cu recomandarea Băncii Centrale Europene (BCR), vom propune în Adunarea Generală Anuală un dividend de 50 de eurocenţi pe acţiune pentru 2020 şi, de asemenea, vom rezerva până la un euro pe acţiune pentru un potenţial dividend acordat la o dată ulterioară”, a transmis Stefan Dofler, CFO al Erste Group.

Venitul net din dobânzi a crescut, în principal în Austria, dar şi în România şi Ungaria, cu 0,6% la finalula anului 2020, faţă de anul 2019, până la 4,8 mld. euro. Venitul net din taxe şi comisioane a înregistrat o scădere cu 1,2%, până la 1,98 mld. euro , în timp ce veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital şi administrarea de active nu au compensat în totalitate declinul înregistrat ed alte categorii de venituri din taxe şi comisioane, în special veniturile din serviciile de plăţi, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Erste.

Venitul net din tranzacţonare şi indicatorul câştiguti/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere au înregistrat o scădere cumulată semnificativă de 32,1%, până la aproape 200 mil. euro. AStfe, venitul operaţional a scăzut cu 1,4%, până la 7,2 mld. euro.

Cheltuielile administrative generale au înregistrat o reducere cu 1,5%, până la 4,2 mld. euro, în timp ce cheltuielile cu personalul au înregistrat, de asemenea, o scădere cu 0,6%, până la 2,5 mld. euro, reflectând impactul pozitiv al cursului valutar, dar şi o scădere a numărulu de angajaţI de la 47.284, la 45,690. Această scădere de 3,4% a avut la bază în principal externalizarea serviciilor de transfer de numerar şi a serviciilor administrative din România.

Per ansamblu, profitul operaţional s-a diminuat cu 1,3%, până la 2,9 mld. euro, în timp ce raportul cost/venit a rămas neschimbat la 59%. Pe fondul alocării nete de provizioane, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -1,3 mld. euro. 

Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţI s-a deteriorat la 2,7% la finalul anului 2020, comparativ cu nivelul de 2,5% de la finalul anului 2019. Rata de acoperire a creditellor neperformante a crescut cu 88,6% la final de 2020, faţă de 77,1% la final de 2019.

Scăderea taxelor pe active şi tranzacţiile bancare de 118 mil. euro se datorează eliminării taxei bancare din România. În anul percedent, au fost incluse alocări pentru un provizion în valoare de 153 mil. euro, constituit pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri a instanţei supreme în legătură cu activitatea unei subsidiare din România, precum şi o depreciere de 165 mil. euro a fondului comercial în Slovacia.

Activele totale ale grupului bancar au înregistrat o creştere cu 12,9%, până la 277,4 mld. euro, iar profitul net din credite şi avansuri către clienţi au crescut cu 3,6%, până la 166,1 mld. euro, ceea ce reflectă avansul semnificativ al creditelor în Croaţia, Slovacia, Austria şi Serbia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO