Bănci și Asigurări

Erste Group raportează un profit net de 732 mil. euro în primul semestru, în scădere faţă de S1 2018, dar rezultatul operaţional a fost cel mai bun din ultimii 5 ani. Andreas Treichl, CEO Erste Group: ”Suntem foarte mulţumiţi de profitul net de 732 mil.euro. Este un rezultat bun ce se bazează pe performanţa mai multor indicatori cheie”

Erste Group raportează un profit net de 732 mil. euro...

Autor: Roxana Rosu

31.07.2019, 08:51 391

Grupul Erste a înregistrat în primul semestru un venit net din dobânzi de 2,3 miliarde euro, faţă de 2,2 miliarde euro în perioada similară din 2018, susţinut  în special de evoluţia din Cehia, dar şi în alte pieţe principale, în timp ce profitul net s+a diminuat la 732 milioane euro, de la 774 milioane lei în S1 2018, arată raportul financiar al grupului.

„Suntem foarte mulţumiţi de profitul net de 732 milioane de euro obţinut în prima jumătate a acestui an. Este un rezultat bun ce se bazează pe performanţa mai multor indicatori cheie, precum venitul operaţional, cheltuielile administrative, costurile de risc, capitalizarea şi lichiditatea. Desigur, există întotdeauna loc pentru o creştere a performanţei, iar noi ne îndreptăm în direcţia cea bună”, a spus Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank AG.

Profitul operaţional al grupului a avansat de la 1,3 miliarde euro în S1 2018 la 1,44 miliarde euro în primele şase luni din 2019. 

Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 155,3 mld. euro (+4,0%; 149,3 mld. EUR). În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 19,0 mld. EUR (17,7 mld. EUR), iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – mai ales în Republica Cehă şi Austria – şi au ajuns la 169,7 mld. EUR (+4,3%; 162,6 mld. EUR). Raportul credite/depozite s-a situat la 91,5%.

„Creşterea economică solidă din regiunea Europei Centrale şi de Est, care se menţine la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, se reflectă şi în volumul creditelor contractate de clienţii noştri, care a crescut cu peste 7 procente faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 155,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, creşterea cu 8% a depozitelor clienţilor noştri, până la 169,7 miliarde de euro, este un motiv de îngrijorare în contextul în care mediul este în continuare marcat de dobânzi reduse. Depozitele nu mai sunt fundamentul pe care clienţii noştri îşi pot clădi bunăstarea financiară. Una dintre principalele noastre misiuni în anii următori va fi să dezvoltăm produse de investiţii atractive şi adecvate profilului de risc al clienţilor”, a continuat Treichl. „În condiţiile actuale, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele stabilite pentru 2019, anul în care aniversăm 200 de ani de activitate: să creştem veniturile mai mult decât cheltuielile, să menţinem reduse costurile de risc, şi să atingem o rentabilitate solidă a capitalului propriu de peste 11 procente.”,a mai spus Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO