Bănci și Asigurări

Erste: O retragere de capital din România de către băncile elene ar avea consecinţe limitate

 Erste: O retragere de capital din România de către băncile elene ar avea consecinţe limitate

Autor: Marius Oncu

05.07.2011, 15:05 662

O retragere de fonduri din Româniade către băncile elene ar avea consecinţe economice limitate,întrucât competitorii ar fi dispuşi să acopere deficitul creat, întimp ce dependenţa economiei de creşterea creditării s-a redusconsiderabil, potivit unei analize a grupului austriacErste.

Leu s-a aflat recent sub presiunedin cauza escaladării crizei din Grecia. Motivul pieţelorfinanciare a fost ponderea relativ mare a băncilor elene însectorul bancar românesc, spre 20%.

"Chiar dacă băncile elene arretrage bani din România, consecinţele pentru economie ar trebui săfie limitate. Faţă de 2009, când retragerea de capital de cătretoate băncile stârnea teamă, criza din Grecia ar afecta doar oparte a sectorului financiar. Competitorii ar fi acum bucuroşi săintervină, în timp ce avansul creditării este departe de nivelul dedinainte de 2009. Astfel, dependenţa economiei de creştereacreditării a fost redusă dramatic", se arată în raportulErste.

Datoria publică a Greciei,estimată la 352 miliarde de euro în acest an, depăşeşte datoriacumulată a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României şi Croaţiei, de240 miliarde de euro, chiar dacă cele cinci state au la un loc opopulaţie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai multcomparativ cu 11 milioane în Grecia. Pentru acest an, Ersteesimează că datoria publică a României se va situa la 44 miliardede euro.

Incertitudinile privind Grecia arputea persista, dar Erste se aşteaptă ca pieţele financiare săaccepte raţionamentul grupului austriac privind atenuarea temerilorîn legătură cu România, care ar susţine o întărire aleului.

Erste anticipează un curs de 4,17lei pe euro în acest an şi de 4 lei în 2012, faţă de 4,21 lei anultrecut.

Grupul austriac se aşteaptă la unavans economic de 2% pentru România în acest an, urmat de oaccelerare la 3,9% în 2012, în timp ce creşterea producţieiindustriale se va plasa la 4,5% în acest an şi la 3,8% anulurmător.

Erste Bank controlează în Româniagrupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentruLocuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR AssetManagement, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCRChişinău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO