Bănci și Asigurări

Erste, proprietarul BCR: Datele privind PIB-ul pentru T3/2024, de 1,1%, sunt semnificativ sub aşteptările noastre, de 2% an/an. Reducem prognoza de creştere economică pentru 2024 la 0,8%, de la 1,9%

Erste, proprietarul BCR: Datele privind PIB-ul pentru...

Autor: Cristina Bellu

14.11.2024, 11:21 181

Grupul bancar Erste, proprietarul BCR, notează într-un raport publicat joi că datele semnal transmise de Insititulul Naţional de Statistica privind creşterea PIB-ului României în T3/2024 au continuat să dezamăgească, cu un avans trimestrial de 0,0% şi anual de 1,1%, sub sondajul Bloomberg, care preconiza o creştere trimestrială de 0,6%, şi anuală de 1,6%, şi al Erste, care a anticipat o creştere trimestrială de 0,5% şi anuală de  2,2%.

După nouă luni, economia a crescut cu doar 0,9 % de la an la an.

“Având în vedere detaliile limitate furnizate de Institutul Naţional de Statistică în acest moment, nu putem decât să speculăm cu privire la motivele din spatele acestor rezultate dezamăgitoare”, specifică în raportul Erste.

Grupul austriac a precizat că indicatorii de înaltă frecvenţă sugerează o decelerare a consumului în T3/2024. Astfel, exporturile nete au continuat cel mai probabil să influenţeze negativ creşterea economică, deşi datele lunare privind comerţul internaţional indică faptul că impactul s-ar fi atenuat în T3/2024 în comparaţie cu cel precedent.

“Agricultura rămâne o incertitudine şi o preocupare majoră în acest trimestru. Cifrele de producţie au fost scăzute, împiedicate de secetă, ceea ce probabil a frânat creşterea economică globală. Pe de altă parte, investiţiile au continuat probabil să aibă o contribuţie pozitivă, ajutate de cheltuielile de stat”, mai notează Erste.

Având în vedere datele recente şi presupunând că nu vor exista revizuiri semnificative, analiştii Erste au transmis că  vor reduce prognoza de creştere economică pentru întregul an la 0,8%, faţă de estimarea anterioară de 1,9%.

„Menţinem prognoza noastră de creştere economică pentru 2025 la 2,8%, deşi riscurile sunt în scădere, în funcţie de măsurile fiscale care vor fi probabil introduse la începutul anului 2025”.

În opinia analiştilor austrieci, căldura severă şi seceta au afectat producţia în întreaga Europă. Efectele randamentelor scăzute sunt evidente în preţurile alimentelor, în special în România, unde preţurile legumelor au crescut în ultimele trei luni consecutive cu o medie de aproximativ 3 % pe lună. În octombrie, preţurile fructelor proaspete au crescut cu aproape 8% m/m.

„Viitoarea defalcare a datelor privind PIB-ul pentru T3 2024 va evidenţia probabil modul în care acest an agricol slab a influenţat semnificativ creşterea economică”.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels