Bănci și Asigurări

Erste: Scăderea valorii titlurilor de stat româneşti are impact asupra BCR, dar situaţia este administrabilă

Erste: Scăderea valorii titlurilor de stat româneşti...

Autor: Cristian Hostiuc

01.08.2022, 17:30 912

Stefan Doerfler, directorul financiar al Erste, a menţionat că scăderea valorii titlurilor de stat româneşti deţinute de BCR are un impact asupra băncii, dar situaţia este administrabilă.

Această situaţie se regăseşte în toate pieţele, a menţionat el.

Băncile din România au cea mai mare expunere pe titlurile de stat româneşti, iar scăderea valorii acestor titluri ca urmare a exploziei inflaţiei şi creşterii dobânzilor se regăseşte negativ în bilanţul băncilor.

Băncile trebuie să marcheze valorea la piaţă a titlurilor, dar cele mai multe au decis să le ţină până la scadenţă (hold to maturity) pentru a nu marca pierderilor.

BCR este unul dintre cei mai mari cumpărători şi deţinători de titluri de stat româneşti.

Dacă acum băncile trebuie să marcheze pierderi contabile pentru titlurile cumpărate în anii anteriori şi care au dobânzi mult mai mici, noile titluri de stat care au randamente de 8-9% le vor aduce băncilor profituri importante atunci când dobânzile vor scădea.

Această temă este extrem de importantă pentru că în cazul în care pierderea contabilă afectează indicatorii de profitabilitate şi solvabilitate, acţionarii băncilor trebuie să vină cu capital suplimentar de acasă, ceea ce nimănui nu îi convine.

Ca o comparaţie, fondurile de pensii Pilon 2, care au o expunere foarte mare pe titluri de stat (peste 60% din activele deţinute), au marcat o pierdere contabilă de 7 miliarde lei în prima parte a anului ca urmare a scăderii valorii titlurilor de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO