Erwin Bernhard, vicepreşedinte (în curs de autorizare la BNR) al BCR Banca pentru Locuinţe, spune că dacă statul român va reduce prima pe care o plăteşte în prezent de 250 de euro la 1.000 de euro economisiţi în sistemul economisire-creditare, acest model va intra în colaps.
Nu ştiu care ar putea să fie nivelul optim, dar sunt sigur că dacă statul va reduce prima, sistemul de economisire-creditare va dispărea, a menţionat el la Viena la o întâlnire cu ziariştii.
Statul român este mult mai generos decât statul austriac în acest sistem de economisire-creditare (Bauspar), plătind în acest moment o primă anuală de maximum 250 de euro pentru maximum 1.000 de euro economisiţi în fiecare an pentru o perioadă maximă de cinci ani.
În Austria, prima este de 18 euro pentru 1.200 de euro economisiţi. Prima a fost mai mare în Austria, a menţionat Bernhard.
În Austria, la o populaţie de 8,5 milioane de locuitori sunt 4,9 milioane de persoane în acest sistem, cu economii de 20,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de penetrare de 59%. În România, rata de penetrare este de numai 5%.
În Austria, rata de economisire este de 6,7% din ceea ce câştigă o persoană, în scădere faţă de 2010, când era 9,3%. Sistemul a pornit acum 100 de ani în Austria ca o iniţiativă privată pentru ca o persoană să-şi ia o casă din banii strânşi de mai multe persoane. A fost nevoie de ajutorul statului (prima pe care o plăteşte celor care economisesc) după 1940 pentru ca sistemul să crească.
În România sistemul a pornit după anul 2000 la iniţiativa grupurilor austriece, dar nu a câştigat teren, având în vedere că iniţial dobânzile practicate la economii erau mult mai mici decât cele ale băncilor comerciale.
Scăderea inflaţiei a dus la scăderea dobânzilor în lei, ceea ce a făcut ca în ultimii cinci ani sistemul să fie super-rentabil având în vedere că la 1.000 de euro depuşi statul îţi plăteşte 250 de euro.
În ultimul an însă Curtea de Conturi a declanşat mai multe controale la cele două bănci – BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe – pentru a vedea dacă scopul acestui sistem este cel propus iniţial, respectiv banii economisiţi să fie folosiţi pentru achiziţia, construirea sau renovarea unei locuinţe.
Între cele două bănci şi Curtea de Conturi există un diferend în privinţa modului de interpretare a legii.
Cele două bănci susţin că legea nu face o referire strică la vârsta în care poţi intra în acest sistem (au conturi de economii şi bebeluşii sau vârstnicii), şi mai mult decât atât banii pot fi folosiţi după terminarea perioadei de cinci ani pentru orice nevoi, nu neapărat pentru probleme locative.
În cazul Cehiei, spre exemplu, prima de la stat pentru sistemul Bauspar este de 10%.
În România, acest sistem este folosit mai mult ca un plasament bancar decât pentru luarea unui credit.