Bănci și Asigurări

Este obligatorie sau nu polita de asigurare de raspundere profesionala?

21.06.2007, 18:28 728

Foarte putini manageri de societati comerciale pe actiuni au incheiat asigurari de raspundere profesionala, desi acestea au devenit obligatorii la sfarsitul anului trecut, potrivit directorului Buletinului Procedurilor de Insolventa din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Valentina Burdescu.
Potrivit ONRC, in Romania exista in prezent circa 6.500 de societati comerciale pe actiuni. Obligativitatea incheierii asigurarilor de raspundere profesionala pentru administratorii acestor societati a intrat in vigoare in decembrie 2006, odata cu modificarea legii societatilor comerciale.
"Legislatia privind aceste asigurari nu prevede obligativitatea depunerii lor la ONRC, iar in 38 de judete judecatorii delegati pentru oficiile teritoriale considera ca nu este necesara aceasta inregistrare", a declarat Burdescu. Doar in patru judete ale tarii: Iasi, Olt, Prahova si Tulcea, judecatorii delegati cer prezentarea la Registrul Comertului a unei polite de asigurare de raspundere profesionala in momentul infiintarii unei societati sau a modificarii actului constitutiv, sustine directorul ONRC.
Legea societatilor comerciale nu prevede o suma minima asigurata pentru aceste polite si nici un termen in care acestea pot fi incheiate. De asemenea, actul normativ nu prevede sanctiuni pentru managerii care nu se asigura.
"Noi nu putem sa impunem companiilor inregistrarea acestor polite atat timp cat nu exista o prevedere expresa in actul normativ, iar legiuitorul nu ne-a conferit aceasta calitate de a obliga. Personal, nu doresc sa se mai depuna inca un act la dosarul companiei, pentru ca incercam sa simplificam cat mai mult aceste procese", a mai spus directorul ONRC.
"Legea nu prevede sanctiuni explicit, ci implicit. Nedepunerea garantiei de catre administratorii unei societati poate duce la suspendarea mandatului lor de catre actionari, iar garantia este data de asigurarea de raspundere profesionala", a declarat Catalin George Stroe, director de vanzari si marketing la Asirom.
Aceasta forma de asigurare acopera prejudiciile aduse de manager tertilor ca urmare a erorilor, neglijentei sau omisiunilor din procesul de conducere. Prima de asigurare depinde de factori ca cifra de afaceri a companiei, profitabilitatea sau istoricul acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO