• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Bănci și Asigurări

Este oficial: Donald Trump a semnat declaraţia de război comercial, impunând taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu

Este oficial: Donald Trump a semnat declaraţia de război comercial, impunând taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu

Autor: Iulian Anghel, Ştefan Stan

08.03.2018, 23:15 51885

Donald Trump a semnat în urma cu câteva minute documentele prin care impune taxe vamale noi pentru importurile de oţel şi cărbune. Donald Trump a fost însoţit în conferinţa de presa de oameni din industrie îmbrăcaţi în salopete care au aplaudat şi i-au susţinut, în scurte alocuţiuni, poziţia.

Din declaraţiile preşedintelui reiese că importurile de oţel vor avea o taxă vamală de 25%, iar cele de aluminiu de 10%. În ciuda declaraţiilor oficiale, nu China va fi lovită de această decizie, ci Europa, Canada şi America de Sud. Noile tarife vor intra în vigoare în 15 zile, singurele ţări scutite fiind Canada şi Mexic.  UE s-a declarat pregătită să riposteze, înainte de decizia preşedintelui american. Trump a semnat în această seară începutul unui război comercial.

”Astăzi apăr securitatea naţională a Statelor Unite prin impunerea unor tarife pe importurile de oţel şi aluminiu”, a declarat Trump. Preşedintele susţine că liderii politici din fruntea Statelor Unite care l-au precedat au permis declinul sectorului de producţie din SUA. 

Trump a şi citat un fost preşedinte american protecţionist, William McKinley, în apărarea măsurii pe care tocmai a semnat-o: ”Fabricile noastre au fost lăsate să putrezească şi să ruginească peste tot în ţară”. 

Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Naţional al SUA, care şi-a anunţat demisia marţi după eşecul de a-l convinge pe preşedintele Trump să renunţe la tarife, a stat în spatele camerei. ”Iertarea” unor state de la obligativitatea de a plăti tarifele de import reprezintă un compromis la planul iniţial al lui Trump, care a fost criticat dur chiar şi de membri din propriul partid.. Ei spun că mişcarea ar putea costa job-uri, ar putea creşte preţurile de consum şi ar putea afecta chiar şi sectorul industrial.

Partenerii comerciali, printre care şi Uniunea Europeană, a ameninţat cu represalii, ridicând temeri legate de un război comercial. Şefa FMI Christine Lagarde a spus că într-o bătălie comercială nimeni nu câştigă, şi a anunţat că tarifele practicate de SUA ar putea avea un impact economic negativ semnificativ. 


Donald Tusk. preşedintele Consiliului European, îl avertizează pe Donald Trump că războaiele comerciale sunt "uşor de pierdut"

Donald Tusk, şeful Consiliului European, i-a transmis miercuri preşedintelui SUA, Donald Trump, că războaiele comericale sunt "rele" şi "uşor de pierdut", după ce liderul de la Casa Albă a afirmat că sunt "bune" şi uşor de câştigat".

"În urma anunţului făcut de preşedintele Trump, există un risc major de dispute comerciale între Statele Unite şi restul lumii, inclusiv UE", a declarat Donald Tusk, referindu-se la intenţia Washingtonului de a introduce taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

"Preşedintele Trump a declarat recent, citez: «războaiele comerciale sunt bune şi uşor de câştigat». Dar este exact invers: războaiele comerciale sunt rele şi uşor de pierdut. Din acest motiv, cred cu tărie că este momentul ca politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului să acţioneze în mod responsabil", a spus Tusk.

 

Războiul comercial capătă noi dimensiuni: Franţa vrea ca UE să răspundă ferm la decizia SUA privind tarifele la importul de oţel şi aluminiu

Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat, joi, că Europa trebuie să adopte un răspuns ferm la decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, informează site-ul agenţiei Reuters. ”Europa trebuie să îşi arate puterea. Trebuie să răspundem cu fermitate”, a declarat Le Drian. Şi ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a afirmat, joi, că Uniunea Europeană trebuie să adopte un răspuns la anunţul preşedintelui american cu privire la tarifele la importurile de oţel şi aluminiu.

”Trebuie să reacţionăm şi cred că trebuie să ne adresăm Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a declarat ministrul german al Economiei.

Donald Trump a anunţat în urmă cu o săptămână că Statele Unite vor impune tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu. Liderul de la Casa Albă a anunţat tarife mai mari cu 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oţel şi aluminiu ori doar la cele din anumite ţări.

Atenţie, a început războiul comercial al lumii: Uniunea Europeană a propus creşterea tarifelor cu 25% pentru produsele americane ca răspuns la decizia lui Donald Trump de a majora tarifele la oţel

Uniunea Europeană vrea să targeteze bunuri din SUA în valoare de 2,8 miliarde de euro, de la tricouri, whiskey şi blugi până la motociclete, în cazul în care preşedintele american Donald Trump va continua cu planul său de a impune o taxă de 25% pe importul de oţel din afara Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Uniunea Europeană ameninţă că va aplica tariful pe o gamă amplă de bunuri de consum importate din SUA, potrivit unei liste a Comisiei Europene, obţinută de Bloomberg News. Comisia, ramura executivă a Uniunii Europene, a discutat măsurile cu reprezentanţii guvernelor din blocul comunitar în cadrul unei întâlniri de luni seara din Bruxelles.

Lista care ar putea fi reglementată de UE se referă la importuri precum tricouri, blugi, cosmectice, bunuri de larg consum, motociclete, bărci în valoare de 1 miliard de dolari, suc de portocale, whiskey, porumb şi alte produse industriale etc.

Trump a promis că va reduce importul de oţel străin, mişcare care a stârnit discuţii aprinse atât cu partidele din opoziţie, cât şi cu autorităţile europene. Până şi Organizaţia Mondială a Comerţului a criticat măsura luată de Trump, într-o mişcare fără precedent, având în vedere că instituţia nu se implică în arbitrajul conflictelor comerciale bazate pe premise de ”Securitate naţională”. 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705