Bănci și Asigurări

Este oficial: Guvernul introduce „taxa pe lăcomie”, dar la ROBOR mai mare de 2%, faţă de 1,5%, cât era în propunerea iniţială. Toate companiile din energie vor fi taxate cu 2% pe cifra de afaceri

Este oficial: Guvernul introduce „taxa pe lăcomie”,...

Autor: Răzvan Botea

21.12.2018, 21:18 6742

Guvernul a adoptat vineri seara „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.

„Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov.

Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea iniţială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şi 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şi 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şi 3,0% şi de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şi 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea preţului la gaze şi energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul  României a decis plafonarea preţului la gaze şi energie pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi văduvit de 1,5-2 mld. lei, aceşti bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese iniţial un procent de 3%”, a spus Darius Vâlcov în cadrul conferinţei de presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO