Bănci și Asigurări

Estimare BT: Investiţiile în producţie scad la 3,6% în 2018 şi la 3,1% în 2019, de la 4,7% în 2017

Estimare BT: Investiţiile în producţie scad la 3,6%...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

15.10.2018, 16:15 177

Dinamica anuală a investiţiilor productive ar putea decelera de la 4,7% anul trecut la 3,6% anul acesta, la 3,1% anul viitor, respectiv 1,1% în 2020, conform scenariului macroeconomic central al Băncii Transilvania (BT), revizuit recent şi prezentat luni.

Estimarea se bazează pe datele privind evoluţia producţiei industriale în august şi primele opt luni ale acestui an, care au fost anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS), vineri.

„Conform acestor statistici dinamica anuală a industriei a decelerat în august, situându-se sub ritmul potenţial, pe fondul resimţirii tensiunilor comerciale globale şi a normalizării consumului privat pe plan intern. (...) Estimările econometrice elaborate indică faptul că producţia industrială a continuat să evolueze sub ritmul potenţial în august, confirmându-se maturitatea ciclului investiţional post-criză, evoluţie influenţată de tensiunile comerciale globale şi de acumularea de provocări din sfera echilibrului macroeconomic pe plan intern”, se scrie în analiza BT, semnată de Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică al BT.

Producţia industrială a crescut cu 0,4% în august, lună/lună, după ajustarea cu 1,7% din iulie, potrivit datelor INS, evoluţia fiind determinată de redinamizarea componentei prelucrătoare, avans cu un ritm lunar de 1,2%. De asemenea, ramura energie & utilităţi a crescut pentru a treia lună la rând în august, cu 0,9% faţă de iulie. Pe de altă parte, ramura extractivă a scăzut cu un ritm lunar de 3,1%.

În dinamică an/an, producţia industrială a decelerat de la 7,3% în iulie la 3,7% în august, cea mai slabă evoluţie din luna mai şi, totodată, sub ritmul potenţial. „Această evoluţie a fost determinată de temperarea componentei prelucrătoare, de la 8,2% an/an în iulie la 4,1% an/an în august (cel mai redus nivel din mai), pe fondul resimţirii tensiunilor comerciale globale”, se explică în analiza BT.

Componenta energie & utilităţi a crescut cu 4,4% an/an, iar ramura extractivă s-a ajustat cu 3,2% an/an în august.

„Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale, se evidenţiază declinul producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată, cu 3,2% an/an, şi decelerarea producţiei de bunuri de capital, la 6,3% an/an, în august”, se menţionează în analiza BT.

Producţia de bunuri intermediare a urcat cu 6,6% an/an, dar producţia de bunuri de uz curent s-a ajustat cu 2,4% an/an în a opta lună din acest an. Astfel, în perioada ianuarie-august anul curent, producţia industrială a consemnat un avans de 4,5% an/an.

„Evoluţia a fost determinată de majorarea componentei prelucrătoare cu 5,5% an/an, pe fondul climatului pozitiv din zona euro (principalul partener economic) şi evoluţiei consumului privat intern la un ritm apropiat de potenţial. De asemenea, ramura extractivă a consemnat un avans de 1,9% an/an”, se adaugă în analiza BT.

Pe de altă parte, componenta energie & utilităţi s-a ajustat cu 0,4% an/an. Analiza pe marile grupe industriale evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de capital cu 9,3% an/an, în intervalul ianuarie-august, evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare.

„Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a urcat cu 0,6% an/an, ceea ce confirmă faza de maturitate din sfera consumului privat, principala componentă a PIB în România şi în Uniunea Europeană”, se subliniază în analiza BT.

Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare din perspectiva evoluţiei producţiei, în primele opt luni ale anului curent, au fost: farmaceutică (12,4% an/an), autovehicule transport rutier, remorci, semiremorci (14,2% an/an), echipamente electrice (18,1% an/an) şi maşini, utilaje, echipamente (24,5% an/an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO