Bănci și Asigurări

Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare: Deponenţii din România ai Bank of Cyprus au venit la nişte condiţii de dobândă dar au fost informaţi că este vorba de o sucursală a unei bănci străine

Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a...

Autor: Sorin Pâslaru

01.04.2013, 15:37 2088

Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, a spus că în acest moment Banca Centrală discută cu acţionarii Bank of Cyprus şi cu Banca Centrală a Ciprului ce decizie să ia în cazul sucursalei Bank of Cyprus din România.

„Cel mai bine ar fi să existe un cumpărător pentru Bank of Cyprus din România. Noi nu participăm în etapa aceasta, ci vom interveni dacă nu va fi găsită o soluţie. Banca Centrală trebuie să ia o decizie. Situaţia este încă în evaluare.”, a spus Eugen Dijmărescu.

Întrebat dacă deponenţii din România la Bank of Cyprus România vor fi taxaţi în mod excepţional, ca în Cipru cu 60% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro, Dijmărescu a explicat că deocamdată, nu există informaţii în acest sens.

„Deocamdată, ei înşişi în Cipru nu au ajuns la o înţelegere. Există o diversificare a tipurilor de sucursale şi filiale pe care le deţine Bank of Cyprus în străinătate. În Londra au o filială, o bancă de sine stătătoare, în România o sucursală, pe când în Rusia, este de alt tip”, a explicat Dijmărescu.

Şeful FGDB a mai spus că nefiind un caz de faliment, nu există deocamdată intenţia de activare a mecanismului de bancă-punte.

„Oricum, Bank of Cyprus nu are dimensiunea unei bănci cu caracter sistemic”.

Dijmărescu nu a exclus însă posibilitatea ca Fondul de Garantare să intervină, totul depinzând de Banca Centrală şi Bank of Cyprus. În ceea ce priveşte faptul că depunătorii Bank of Cyprus nu sunt garantaţi de FGDB ci de Fondul de Garantare din Cipru, el a precizat că depunătorii au fost informaţi în momentul efectuării depozitelor, prin contract, că este vorba de o sucursală, şi nu de o bancă de sine stătătoare. 

„Deponenţii din România au venit la nişte condiţii de dobândă şi au avut în faţă toate prevederile contractuale”, a spus preşedintele FGDB.

Conform unor informaţii publicate de banca mamă a Bank of Cyprus România, persoanele fizice şi juridice locale au depozite de 245 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO