Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu, BNR: „16% din interprinderile din România nu au nici salariaţi, nici capital, nici vânzări. Sunt anomalii care generează o economie care bălteşte”

Eugen Rădulescu, BNR: „16% din interprinderile din...

Autor: Roana Rotaru

30.09.2017, 11:53 996

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR, spune că peste 100.000 de companii din România nu au nici salariaţi, nici rulaje şi nici capital, un cumul de anomalii care au loc din cauză că în România nu sunt „constângeri bugetare tari”.

„Avem 100.000 de interprinderi care cumulează trei atipii: capital negativ, fără vânzări şi fără salariaţi, adică 16% din interprinderile din România nu au nici salariaţi, nici capital, nici vânzări. Acest lucru înseamnă se întâmplă pentru că nu avem constrângeri bugetare tari. Aceste companii au 65 mld. lei datorii, nu numai la acţionari, ci şi la furnizori, creditori etc.”, a spus reprezentantul BNR.

Directorul Direcţiei de Stabilitate BNR spune că aceste companii care nu au rulaje anuale sau salariaţi contribuie la gradul redus de încasarea a TVA.

„Acestea sunt anomalii care genereză o economie care bălteşte. Cei care au cifră de afaceri zero sunt cei care contribuie la faptul că încasăm doar 16% din TVA-ul pe care ar trebui să-l încasăm. Acestea vând ceva şi nu înregistrează în contabilitate”, a spus Eugen Rădulescu.

În România sunt peste 276.500 companii cu capitaluri proprii sub limita reglementată, ceea ce reprezintă 44% din totalul companiilor din România, potrivit reprezentanţilor BNR. Aceste companii au datorii cumulate de 355.7 mld. lei, potrivit sursei citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO