Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu, BNR: Doar 11% din IMM-uri aveau un credit în iunie 2018 faţă de 50% din companiile mari

Eugen Rădulescu, BNR: Doar 11% din IMM-uri aveau un...

Autor: Georgiana Mihalache, Alina-Elena Vasiliu

08.10.2018, 00:07 390

Companiile româneşti care iau credite bancare se pot dez­volta mai rapid pe termen lung, însă băncile trebuie să se uite şi la recuperarea banilor, mai ales că există şi întârzieri la plata datoriilor, este de părere Eugen Rădulescu, directo­rul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Na­ţionale a României (BNR).

„Întreprinderile mari au o înclinaţie mai mare să ia cre­di­te. Companiile care nu iau credite nu cresc, stagnează sau chiar scad, iar asta arată un model de business primitiv. Totuşi, capitalizarea foarte scăzută a sectorului între­prin­de­ri­lor din România este o problemă. Iar întârzierea la plata da­­toriilor a devenit un sport naţional“, a spus Eugen Rădu­lescu în cadrul unei conferinţe organiza­te la Sinaia de Con­siliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

El a precizat că ponderea creditelor pentru companii a scă­­zut la 12% din PIB în ultimii ani, în timp ce ponderea cre­­ditelor acordate populaţiei se menţine în jur de 14% din PIB.

„În iunie 2018, doar 11% din IMM-uri aveau un credit fa­ţă de 50% din companiile mari“, a mai spus Eugen Rădulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO