Bănci și Asigurări

Eugen Rădulescu, BNR: Ideea că ar putea să explodeze cursul este, după părerea mea, o copilărie. Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară

ZF Bankers Summit 2022

Eugen Rădulescu, BNR: Ideea că ar putea să explodeze...

Autor: Mircea Nica

12.07.2022, 10:16 878

Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cumult baza monetară, iar ideea că ar putea să explodeze cursul de schimb este o copilărie, a spus Eugen Rădulescu, Director Direcţia de Stabilitate, BNR, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Ideea că ar putea să explodeze cursul este, după părerea mea o copilărie. Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară. Dacă BNR începe să vândă valută, dispar lei din piaţă. Vorbim despre rezervele valutare cele mai mari pe care le-am avut vreodată în istorie. Există posibilitatea că va urma o tendinţă de depreciere ca şi până acum”, a explicat Eugen Rădulescu.

Ce a mai spus Eugen Rădulescu, Director Direcţia Stabilitate BNR:

Deocamdată avem creşteri de rezerve valutare ceea ce înseamn că nu ştiu de ce ne gândim că ar putea să o ia razna cursul. Noi rămânem foarte mult în paradigma produsele noastre nu mai pot fi exportate din cauză că se apreciază cursul în termini relativi. Nu mai suntem exportatori de produse care să fie foarte dependente de nivelul cursului. Nu mai suntem competitivi numai prin preţ, suntem competitivi şi prin alte componente mult mai însemnate decât preţul şi aceasta este direcţia spre care ne îndreptăm.

O apreciere a cursului valutar în termini relativi, faţă de nivelul preţurilor va fi un lucru care se va întâmpla în continuare. Leul va continua să se aprecieze în termini reali. Vom avea o inflaţie ceva mai mare decât zona euro şi o depreciere mai mică.

Situaţia macroeconomică este destul de complicată la noi şi nu doar la noi, este vorba de o complicaţie la nivel mondial. S-au suprapus foarte multe crize în acest moment. Vom avea o ieşire categoric, doar că procesul va fi de durată şi depindem de unele decizii complicate care trebuie luate pe plan intern la noi. Mă refer la restabilirea unor echilibre macroeconomice care sunt momentan în aer.

Economia noastră cred că va intra în recesiune mult mai târziu şi mult mai încet decât alţii pentru că avem o mulţime de avantaje pe care alţii nu le au. Avem peste 80% din consumul de gaze din producţie internă, ne putem descurca. Cred că ideea autorităţilor ar fi de a opri pe perioada iernii marii consumatori de gaz, care este o decizie înţeleaptă şi este înţelept ca ea să fie anunţată din timp pentru ca producătorii să se poată adapta din timp. Ar exista şi posibilitatea ca războiul din Ucraina să ia sfârşti, deşi pare din ce în ce mai îndepărtată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO