Bănci și Asigurări

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, îi invită pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, la o discuţie despre bănci

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, îi invită pe...

Autor: Alina Botezatu

06.01.2019, 21:03 313

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune, că îl va invita pe Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la minister, pentru o discuţie privind băncile.

„Am să îi fac o invitaţie domnului Guvernator să facă o vizită la Finanţe, şi alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (n.red. - Sergiu Oprescu). Să vorbim de provizioane bancare. Este momentul ca domnul Guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor Publice a mai susţinut că, în ultimele zile, a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcţie de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

„Este prima oară când fac acest lucru (n.red. - când îl invită pe Guvernator). Domnul Guvernator ştie şi ceilalţi ştiu că simt anumite lucruri foarte bine şi nu mă înşel”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a mai susţinut că ROBOR ar trebuie să fie stabilit în funcţie de tranzacţiile care se fac, nu în funcţie de cotaţii.

„În ianuarie se vor purta discuţii cu cei din BNR şi din bănci în ceea ce priveşte modul în care se aplică această ordonanţă”, a menţionat Teodorovici, referindu-se la OUG nr 114/2018, care include şi taxa pe activele financiare ale băncilor.

De asemenea, ministrul Finanţelor a susţinut că preferă să aibă un cost mai mare de fiannţare, ca stat, „pentru că voi avea un cost mai mic în piaţă şi voi câştiga din efectele de runda a doua, când vor scădea dobânzile în piaţă şi va creşte economia”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO