Bănci și Asigurări

Eureko face o noua achizitie: KD Pensii

18.02.2009, 00:00 120

Eureko Pensii (fosta Interamerican Pensii), unul din primii zece administratori de pensii private obligatorii de pe piata, va prelua fondul de pensii al slovenilor de la KD, dupa ce in urma cu cateva luni a achizitionat fondul administrat de Bancpost.

"Intentionam sa fuzionam cu fondul administrat de KD. Am facut aceasta achizitie pentru ca a existat oportunitatea si pentru a intari pozitia fondului nostru de pensii. Este o strategie foarte buna pentru cresterea intr-un timp scurt a numarului de participanti", a declarat pentru ZF Besim Jawad, directorul general al Eureko Pensii.
El a mai spus ca in scurt timp compania va solicita acordul autoritatii de supraveghere pentru fuziune.
"Negocierile au inceput in octombrie anul trecut si recent am ajuns la un acord cu Interamerican sa le vindem fondul", a declarat Ian Harrocks, directorul general al KD Life, companie de asigurari de viata din grupul KD.
KD este cel mai mic fond de pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II), cu aproape 7.000 de clienti, si este controlat de grupul sloven cu acelasi nume.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar, potrivit estimarilor jucatorilor din piata, un participant ar valora intre 80 de euro si 220 de euro, ceea ce inseamna ca suma platita de olandezii de la Eureko este situata intre 560.000 de euro si 1,54 milioane de euro.
Recent, Eureko a preluat fondul administrat de Bancpost, cu circa 23.000 de participanti, in cadrul unei tranzactii estimate la cateva milioane de euro, urmand sa aiba loc o fuziune. Daca toti clientii Bancpost si KD vor fi de acord cu preluarea de catre olandezi si vor ramane la aceste fonduri, Eureko va avea dupa aceste achizitii peste 281.000 de clienti si va ocupa locul cinci pe piata, care in prezent ii apartine fondului AIG.
Potrivit declaratiilor KD, investitia in lansarea fondului de pensii a fost de 10 mil. euro. Din aceasta suma, aproximativ 4 mil. euro au reprezentat capitalul social. Initial, fondul estima ca va atinge o cota de piata de 5%, dar obiectivul nu a fost indeplinit, cota de piata fiind acum de 0,17%.
"Am intrat pe aceasta piata cu niste obiective pe care nu le-am atins si devenise doar o chestiune de cand si cum vom iesi de pe piata. Acum un an (dupa campania initiala de aderare la fondurile de pensii - n.r.) eram interesati sa ramanem pe piata prin fuziunea cu un alt fond, noi urmand sa fim actionari la fondul nou-creat. Nu am reusit insa sa obtinem o pozitie avantajoasa ca actionari si atunci am decis sa vindem", sustine Harrocks, seful KD Life.
El spune ca fondul nu si-a atins obiectivele stabilite la momentul intrarii pe piata deoarece un broker prin intermediul caruia urma sa vanda nu si-a respectat parteneriatul.
Preluarea KD de catre Eureko este a treia tranzactie care are loc in piata pensiilor private, dupa achizitia Bancpost de catre acelasi grup si dupa preluarea fondului Omniasig de catre BCR Pensii.
Recent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si-a dat aprobarea prealabila pentru fuziunea Eureko-Bancpost, in timp ce fuziunea BCR-Omniasig inca asteapta o decizie de la autoritatea de supraveghere. In curand ar mai putea avea loc o tranzactie sau doua, surse din piata afirmand ca BCR Pensii discuta preluarea fondurilor OTP si Prima Pensie.
 
Cum a evoluat piata de pensii private
 
  • La data lansarii sistemului de pensii private, in septembrie 2007, la start s-au aliniat 18 fonduri de pensii.
  • Anul trecut, patru din aceste fonduri au iesit de pe piata pentru ca acumulasera foarte putini clienti: MKB Romexterra, Zepter, AG2R si Marfin.
  • Tot anul trecut s-au anuntat doua tranzactii: preluarea Omniasig Pensii de grupul BCR si a fondului Bancpost de catre Eureko.
  • Preluarea KD de catre Eureko este a treia tranzactie de pe aceasta piata.
  • In prezent piata se imparte intre 14 fonduri, cu active de 950 mil. lei, cei mai mari fiind ING, Allianz-Tiriac si Generali.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO