Bănci și Asigurări

Euro a ajuns să valoreze cât un dolar sau chiar mai puţin, efect al multiplelor crize europene şi al pasivităţii BCE. Zona euro a devenit mai ieftină

Euro a ajuns să valoreze cât un dolar sau chiar mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2022, 00:07 287

Euro, moneda comună a 19 state europene, s-a depreciat ieri până sub nivelul de paritate cu dolarul, împinsă în jos de posibilitatea producerii unei crize guvernamentale în Italia şi a agravării crizei de energie din Uniunea Europeană.

La această tendinţă contribuie şi faptul că Banca Centrală Europeană ezită să acţioneze contra inflaţiei scăpate de sub control, în timp de Rezerva Federală americană luptă şi va lupta în continuare cu scumpirile record prin creşteri agresive de dobânzi. Înăsprirea politicii monetare în SUA oferă sprijin dolarului, considerat şi activ-adăpost.

Fed este hotărâtă să arunce în lupta cu inflaţia tot ce are în arsenal, chiar dacă acest lucru riscă să producă scădere economică.

BCE este pusă în faţa unor alegeri dificile. Mulţi analişti sunt convinşi că penuria de energie şi perspectiva ca la iarnă Europa să tremure de frig şi să stea cu lumina închisă împinge deja economia zonei euro spre recesiune. Inflaţia accelerează, este puternică şi persistentă, iar dacă va continua aşa, va acutiza o criză a costului vieţii deja vizibilă prin înmulţirea protestelor şi grevelor pentru salarii mai mari şi va eroda consumul, un motor de creştere economică. Dacă majorează dobânzile pentru a frâna inflaţia scăpată de sub control, va frâna şi economia. Fed a stabilit că pericolul mai mare sunt scumpirile. Paritatea euro/dolar este considerată a fi doar ceva simbolic, fără efecte economice. Însă tendinţa de picaj a euro şi implicit ajungerea la paritate cu dolarul arată că în zona euro sunt probleme mari. Unii spun că BCE a pierdut războiul cu inflaţia înainte de a-l începe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO