Cotaţia oficială afişată ieri de BNR a scăzut la 4,4109 lei/euro, comparativ cu un nivel de 4,4424 lei/ euro în ziua precedentă. Euro, care urcase peste 4,5 lei la jumătatea lunii ianuarie, are o tendinţă de depreciere de aproape două săptămâni, perioadă în care a pierdut peste zece bani.
Aprecierea puternică a leului de ieri ar fi o consecinţă a unor posibile intervenţii ale BNR, potrivit analiştilor. „BNR a intervenit vineri pe piaţa valutară şi probabil că mişcarea de astăzi este o consecinţă a acestei intervenţii. Probabil că jucătorii din piaţă au considerat că BNR favorizează un curs mai scăzut“, spune Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.
El spune că la finalul săptămânii trecute s-a înregistrat o aglomerare de volume la prânz şi alta în a doua parte a zilei, acestea fiind semne clare de intervenţie. Totuşi, Muscalu precizează că leul se afla deja pe o tendinţă de apreciere şi că BNR a sugerat recent că este confortabilă cu un euro între 4,4 şi 4,5 lei, ceea ce face ca intervenţia de vineri să fie una stranie.
Euro s-a depreciat în faţa leului timp de opt şedinţe consecutiv. Leul câştigă teren în pofida tensiunilor din regiune: intensificarea crizei din Ucraina şi situaţia politică din Grecia. Analiştii spun că pe măsură ce dezechilibrele economice au dispărut, speculatorii au început să dispară din piaţă, astfel că leul este mai puţin instabil decât în trecut.
Leul s-a apreciat în ultima săptămână şi comparativ cu alte valute importante, cum ar fi francul elveţian şi dolarul american. Cotaţia oficială a francului a ajuns ieri la 4,1766 lei. Leul a recuperat peste 40 de bani sau 9% comparativ cu nivelul record de aproape 4,6 lei atins de francul elveţian.
Francul se apreciase cu peste 20% la jumătatea lunii ianuarie, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la pragul minim de 1,2 franci/euro, iar cererea mare de franci a adus moneda elveţiană la paritate cu euro pe pieţele internaţionale. Tranzacţiile cu franci pe piaţa locală sunt aproape inexistente, iar cursul faţă de leu este calculat pe baza cotaţiilor euro/franc pe pieţele externe şi euro/leu pe piaţa de la Bucureşti. Aprecierea bruscă a francului de la jumătatea lunii ianuarie a afectat zeci de mii de români care au luat credite în franci elveţieni în 2006-2007, când cursul era 2 lei/franc, iar acum trebuie să plătească rate duble. Clienţii cu credite în franci suportaseră oricum o apreciere a cursului cu 60% la începutul crizei, astfel că mulţi erau deja la limită cu plata ratelor.
BNR şi băncile comerciale discută acum soluţii pentru criza francilor, o variantă propusă fiind conversia acestor credite în lei la cursul zilei, eventual cu un discount aplicat la serviciul datoriei. Nu este exclus în acest context ca BNR să fi intervenit pe piaţă pentru a deprecia odată cu euro şi francul elveţian, ceea ce ar reduce povara debitorilor în franci. Guvernatorul Mugur Isărescu a exclus însă recent varianta readucerii francului, prin intermediul cursului leu-euro, la nivelul de dinainte de jumătatea lunii ianurie, afirmând că o asemenea soluţie ar lovi din plin exportatorii şi ar trimite economia în recesiune.
Şi dolarul pierde teren în faţa leului, cursul oficial fiind ieri la 3,8885 lei/euro.