Bănci și Asigurări

Euro scade după ce Banca Centrală Europeană îşi exprimă îngrijorările cu privire la situaţia Turciei şi la modul în care ar putea genera o nouă criză a datoriilor

Euro scade după ce Banca Centrală Europeană îşi...

Autor: Alex Ciutacu

10.08.2018, 12:39 1239

Euro s-a depreciat faţă de dolari vineri dimineaţă, după ce Banca Centrală Europeană a transmis că este îngrijorată cu privire la impactul pe care l-ar putea avea situaţia lirei turceşti asupra băncilor europene, potrivit CNBC.

Euro a scăzut cu 0,5% şi se tranzacţionează la 1,146 dolari vineri. Această scădere a venit după ce publicaţia Financial Times a scris că gigantul bancar BBVA, italienii de la UniCredit şi francezii de la BNP Paribas ar putea fi resimţi cel mai mare impact pe fondul deprecierii lirei.

 În decursul ultimului an, moneda turcească a pierdut aproximativ 33% din valoare în faţa dolarului pe fondul unor stimuli fiscali majori, unei inflaţii în creştere şi unui deficit de cont curent, precum şi din cauza intervenţiei preşedintelui Erdogan în deciziile de politică monetară ale băncii centrale.

Deprecierea lirei ar putea afecta băncile europene care au investit în Turcia. Potrivit raportului, Banca Centrală Europeană este îngrijorată în spcial că cetăţenii turci nu ar fi pregătiţi să susţină deprecierea lirei şi vor începe să nu mai poată plăti împrumuturile în valută – care reprezintă 40% din activele totale ale sistemului bancar turcesc.

Datele de la Banka pentru Acorduri Internaţonale (BIS) arată că turcii datorează 83,3 miliarde de dolari băncilor spaniole, 38,4 dolari băncilor franceze şi 17 miliarde de dolari băncilor italiene, potrivit FT.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO