Bănci și Asigurări

Euro scade sub 4,5 lei. Leul a ajuns o valută sigură pentru străini

Euro scade sub 4,5 lei. Leul a ajuns o valută sigură...

Autor: Liviu Popescu

09.02.2016, 00:03 1096

Moneda naţională a deschis săptă­mâ­na în forţă şi a câştigat teren în faţa ce­lor mai importante trei valute (euro, do­larul american şi francul elveţian), miş­care care a fost în linie cu cea a valu­telor din regiune.

Astfel, referinţa anun­ţată de BNR pentru un euro a ajuns la 4,47 de lei, minimul ulti­me­lor două luni, fiind tot­odată pentru prima oară în acest an când moneda europeană intră sub pragul de 4,5 lei, peste care s-a men­ţinut de la jumătatea lunii decem­brie.

Deprecierea euro în raport cu leul a fost de 0,6% faţă de nivelul atins în şedinţa precedentă. BNR nu mai anunţase un curs atât de ridicat pentru un euro din prima săptămână a lunii decembrie.

Şi dolarul a pierdut teren în faţa mo­ne­dei româneşti şi a ajuns la 4 lei, fiind la un pas să reintre sub acest prag. Astfel, dolarul american s-a depreciat cu 0,4% faţă de nivelul atins în şedinţa pre­cedentă.

„După ce s-a întărit faţă de euro vineri până la 1,11 dolari pentru un euro în urma anunţurilor peste aşteptări privind şomajul şi câştigurile salariale în SUA, dolarul şi-a reluat scăderea luni“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu.

Ei adaugă că investitorii vor urmări în această săptămână anunţul vânzărilor de retail în SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, şi raportul şefei Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, în faţa Comi­siei pentru servicii fi­nan­ciare a Camerei Re­pre­zen­tanţilor, sperând că vor putea găsi indicii pri­vind ritmul de creştere al ratei dobânzii.

„Pornind de la datele privind rezervele valu­ta­re ale BNR, noi am es­timat că banca centrală a vândut în jur de 0,5 miliarde euro în ultimele două luni, iar aglomerările de volume când euro/leu s-a aflat mai sus sugerează că mişcarea ascendentă a fost limitată“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Dolarul american a depăşit pragul de 4 lei la cursul BNR pe 4 martie, pentru ca peste doar câteva zile să urce la 4,2 lei, nivelul maxim până în decembrie 2015, când a atins maximul istoric de 4,22 lei.

„Nivelul 4,0 este prag psihologic şi fosta rezistenţă, astfel că sunt şanse destul de mari să asistăm aici la o stabilizare a cursului pentru moment. Altfel, perspectiva de ansamblu rămâne în favoarea continuării întăririi leului în raport cu dolarul american şi revenirea cursului sub cota cheie 4,0“, scriu analiştii de la Banca Transilvania într-un studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO