Bănci și Asigurări

Euro se intoarce la 3,18 lei, pe un nou val de corectii regionale

10.08.2007, 19:57 14

Leul s-a depreciat sensibil in a doua parte a sedintei de tranzactionare, cotatiile urcand din nou spre 3,18 lei pentru un euro, dupa ce scazusera in prima parte a zilei.
Inversarea tendintei a survenit pe fondul unor tulburari pe pietele financiare internationale. Dobanzile la dolar si la euro au urcat ieri sensibil pe piata londoneza, dupa ce lichiditatea a scazut sensibil, in conditiile in care investitorii au devenit foarte reticenti fata de expunerile riscante. Evolutia de ieri vine la numai o zi dupa ce oficialii bancii centrale a Statelor Unite au incercat sa calmeze pietele financiare, aratand ca situatia tensionata de pe piata finantarilor ipotecare din SUA nu va avea un impact la nivelul intregii economii americane.
Euro a inceput ziua la Bucuresti in scadere usoara, continuand miscarea din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au coborat la 3,1530 lei pentru un euro.
In a doua parte a zilei au aparut insa in piata ordine de cumparare din partea clientilor nerezidenti care si-au inchis pozitiile. Astfel, euro a urcat pana la 3,1830 lei, pe pietele off-shore, dupa inchiderea pietei de la Bucuresti.
Si celelalte monede din regiune au pierdut teren in fata euro.
Pe piata maghiara cotatiile au urcat spre 251 de forinti pentru un euro, cu 0,7% peste nivelul din ziua precedenta. Si lira turceasca a pierdut ieri peste 1%, cotatiile urcand la 1,75 lire pentru un euro.
Fata de minimul de 3,12 lei atins la sfarsitul lunii trecute, euro marcheaza acum o apreciere cu circa 2% in fata leului. Corectiile au avut loc pe fondul inchiderilor de pozitii operate de investitorii straini, dupa deteriorarea apetitului pentru plasamentele riscante.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1702 lei pentru un euro, cu 0,18 bani sub nivelul precedent. Dolarul a scazut cu 0,21 bani, pana la 2,3032 lei.
Pe piata monetara locala dobanzile au oscilat in continuare la niveluri relativ reduse, de 4%-5% pe an pentru scadentele scurte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO