Cotatiile au coborat spre 3,8 lei pentru un euro pe piata valutara de la Bucuresti, cu aproape zece bani sub nivelurile din sedinta de tranzactionare de miercuri.
La cursul oficial, euro a pierdut ieri 9,84 bani, coborand la 3,8249 lei. Aceasta este prima data de la inceputul saptamanii cand euro intra sub 3,9 lei la cursul BNR. Dolarul a pierdut 9,62 bani, coborand la 2,7817 lei.
"Majoritatea jucatorilor acumulasera pozitii lungi pe euro, asteptandu-se la un cataclism. Dar ieri nu s-a produs socul anticipat, iar in piata s-a vandut valuta. A fost o zi pozitiva pentru toate emergentele", noteaza Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro Bank.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,87 lei pentru un euro, sensibil mai jos fata de nivelul inchiderii de miercuri.
"Sentimentul participantilor la piata a inregistrat o imbunatatire dupa decizia reducerii coordonate a ratelor de dobanda de politica monetara ce a fost anuntata in ziua precedenta", spune Vlad Muscalu, analist la ING Bank.
In sedinta de tranzactionare de ieri euro a atins un minim de 3,8 lei, insa nu a reusit sa coboare sub acest prag. Spre sfarsitul zilei cotatiile au urcat chiar usor, pana la 3,83 lei pentru un euro, dupa ce bursele europene au pierdut din castigurile inregistrate in primele ore de tranzactionare.
La inchiderea pietei, euro era cotat la 3,81 lei.
Dealerii ezita totusi sa devina optimisti, contextul international ramanand neprielnic. In plus, perceptia asupra economiei romanesti este afectata si de presiunile interne privind majorarile importante de salarii din domeniul bugetar.
In ultimele saptamani leul a inregistrat cele mai puternice deprecieri dintre monedele de pe pietele emergente din regiune.
La Bucuresti, dealerii au suspectat interventii mascate ale BNR pe piata valutara, in conditiile in care leul a reusit marti si miercuri sa recupereze teren, in timp ce pe pietele vecine monedele se depreciau rapid. Scaderile de ieri ar fi avut insa loc in mod "natural", in conditiile in care sentimentul regional al investitorilor s-a imbunatatit. Zlotul polonez si lira turceasca au castigat usor teren, in timp ce forintul maghiar a continuat sa se deprecieze, atingand un nou minim al ultimelor cinci luni.
Pe piata monetara cererea de lichiditati s-a diminuat usor, iar dobanzile au coborat la 13%-15% pe an.
Cererea de lichiditati a fost alimentata in zilele trecute si de speculatorii straini, care imprumutau lei pentru a cumpara euro, sperand sa obtina un castig important din cresterea cursului. Odata cu inversarea tendintei de crestere a cotatiilor, cererea de lei s-a diminuat.
Presiunea pe lichiditati a aparut si in conditiile in care bancile locale au devenit reticente in acordarea de plasamente, dupa ce piata a fost inundata de zvonuri privind problemele cu care s-ar confrunta unii jucatori.
Inclusiv BNR a remarcat diminuarea tranzactiilor de pe piata monetara, in timp ce bancile au preferat sa isi pastreze lichiditatile. De altfel, la inceputul saptamanii banca centrala a absorbit 60 de milioane de lei in depozite pe o saptamana, la o dobanda de 10,25% pe an, in timp ce pe piata dobanzile erau aproape de 15% pe an. BNR a dat insa asigurari ca nicio banca din sistem nu se confrunta cu probleme.