Bănci și Asigurări

Eurobank preia subsidiara Alpha Bank din Bulgaria

Eurobank preia subsidiara Alpha Bank din Bulgaria

Autor: Anca Dumitrescu

09.11.2015, 11:36 324

Tranzacţia include toate operaţiunile Alpha Bank în Bulgaria, care, la 30 septembrie, totalizau active de 464 milioane de euro, depozite de 261 milioane de euro, un portofoliu de credite (după provizioane) de 307 milioane de euro şi o reţea de 82 de unităţi.

Transferul de active face parte din planurile de restructurare ale celor două bănci elene, aprobate în 2014 de Comisia Europeană.

Pentru Alpha Bank operaţiunea nu afectează capitalul şi face parte din planul de retragere de pe pieţele neesenţiale în activitatea grupului.

Prin achiziţia subsidiarei Alpha Bank din Bulgaria, Postbank îşi consolidează poziţia pe piaţa respectivă şi îşi extinde baza de clienţi pe segmentul de retail şi corporate. După finalizarea tranzacţii, Postbank va deveni a patra mare bancă din Bulgaia, în funcţie de nivelul depozitelor şi creditelor.

La nivelul Eurobank, tranzacţia va îmbunătăţi marginal capitalul grupului.

Transferul subsidiarei urmează să iabă loc în primul trimestru al anului 2016, în funcţie de acordul autorităţilor de reglementare.

Testele de stres ale BCE au arătat că cele mai mari patru bănci din Grecia, respectiv NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank, toate cu operaţiuni în România, au un deficit de capital de 4,4 miliarde de euro în scenariul de bază şi de 14,4 miliarde de euro în condiţii adverse.

Alpha Bank desfăşoară în România operaţiuni sub brand propriu, având 149 de sucursale şi 2.035 de angajaţi.

Alpha Bank are un deficit de capital de 2,743 miliarde de euro, în scenariu advers. Banca are însă cel mai scăzut necesar de capital suplimentar calculat în condiţii normale, în rândul celor mai mari patru bănci elene, de 263 milioane de euro.

Eurobank controlează în România Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO - II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Eurobank are nevoie de suplimentarea capitalului cu 2,2 miliarde de euro, în condiţii adverse din care 339 milioane de euro corespund scenariului de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO