Bănci și Asigurări

Europa preia modelul României: Autoritatea Bancară Europeană cere crearea unui AVAB în UE, care să preia ”toate cadavrele” ascunse în subsol de marile bănci din Europa

Europa preia modelul României: Autoritatea Bancară...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2017, 15:50 1920

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) cere Bruxelles-ului să creeze un fond care să achiziţioneze credite toxice de miliarde de euro de la bănci în încercarea de a ieşi din cercul vicios al profiturilor în scădere, creditare slabă şi creştere economică redusă, scrie Financial Times.

Andrea Enria, preşedinte al EBA, arată că problema creditelor neperformante din Europa, care ia amploare, necesită măsuri urgente, băncile resimţind povara unor credite toxice de peste 1.000 miliarde de euro.

Enria crede că UE riscă o soluţionare mult mai lentă a problemei comparativ cu Japonia, deşI europenii au identificat problema mult mai rapid decât japonezii. Oficialul european propune ca UE să creeze un fond susţinut de contribuabili care să achiziţioneze credite toxice de la băncile cu probleme la “valoarea economică reală” a acestora, valoare ce ar urma să fie determinată de fond.

O astfel de iniţiativă ar avea dublul beneficiu de sporire a transparenţei privitoare la valoarea adevărată a vastelor pachete de credite neperformante din bilanţurile multor bănci din regiune şi de extindere a dimensiunii pieţei pentru astfel de active. 

La finalul anilor 90 şi începutul anilor 2000, jumătate din sistemul bancar din România a ajuns neperformant din cauza creditelor proaste acumulate de Bancorex, Banca Agricolă, plus un grup de bănci private. 

Pentru băncile de stat, guvernul Radu Vasile şi guvernul Isărescu au găsit soluţia formării unui AVAB - Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare - care să preia creditele neperformante de la băncile de stat. 

Suma preluată a fost de aproximatv 3 miliarde de dolari, iar statul a dat în schimb titluri de stat. AVAB-ul a mai recuperat din creditele neperformante preluate numai 10-20%, în cel mai bun caz. În cazul Bancorex, partea bună din ceea ce a fost cea mai mare bancă românească a anilor 90 a fost preluată de BCR. În cazul Băncii Agricole, în urma privatizării, banca a fost preluată de Fondul Româno-American de investiţi (FRAI) şi Raiffeisen Bank. 

Marile bănci din Europa sunt pline de credite neperformante, în special cele italiene şi germane. Conform estimărilor, NPL-urile din toată Europa depăşesc un trilion  de euro (1.000 de miliarde de euro). 

Sistemul bancar european, arhaic şi nerestructurat, este extrem de puţin performant din perspectiva profitabilităţii. Sunt prea multe bănci în Europa şi nu au masă critică suficientă pentru a concura cu marile bănci americane. 

De asemenea, analiştii consideră că puterea capitalului băncilor europene este mult mai slabă decât a celor americane. 

Băncile europene rezistă pentru că au foarte multe depozite de la o populaţie bogată şi îmbătrânită, care nu îşi scoate banii să îi investească în altceva. 

Sistemul bancar european are active de trei ori mai mari decât PIB-ul Europei, ceea ce constituie o vulnerabilitate. Sistemul bancar american are o pondere de numai 75% din PIB-ul SUA, pentru că restul activelor financiare sunt localizate pe piaţa de capital. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO