Bănci și Asigurări

Evaluare BNR: IMM-urile au luat credite de 11 mld. lei anul trecut de la bănci, de trei ori sub potenţial

Monica Udrescu, director executiv aria IMM în cadrul Raiffeisen Bank

Monica Udrescu, director executiv aria IMM în cadrul Raiffeisen Bank

Autor: Anelis Baciu

01.09.2017, 00:07 785

Băncile locale au acordat credite noi pentru companii mici şi mijlocii (IMM-uri) în valoare de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) anul trecut, de peste trei ori mai puţin decât potenţialul de creditare de 34 miliarde de lei, potrivit calculelor Băncii Naţionale. 

Cea mai mare parte a finanţărilor, 30%, echivalentul a 3,3 mld. de lei, a mers către IMM-urile din imobiliare, singurul sector în care potenţialul de creditare a fost atins şi chiar depăşit, cu 270 mil. lei, anul trecut. Un volum însemnat de finanţări, dar sub potenţial, s-a îndreptat şi către IMM-urile din sectorul serviciilor şi utilităţilor, acestea atrăgând peste o cincime din creditele noi.

„Pentru materializarea potenţialului de creditare este necesar ca fiecare jucător să-şi asume în mod real şi autentic rolul pe care îl are. Statul trebuie să asigure un cadru de reglementare şi un mediu fiscal simplu şi predictibil, băncile trebuie să-şi adapteze permanent, atât oferta de produse şi servicii financiare, cât şi instrumentele interne de evaluare. Şi nu în ultimul rând, antreprenorii trebuie să se concentreze mai mult pe elemente de creştere a competitivităţii afacerii lor, pe inovare şi diferenţiere“, a explicat Monica Udrescu, director executiv aria IMM în cadrul Raiffeisen Bank, instituţie de credit care în portofoliu aproximativ 100.000 de clienţi IMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO