Bănci și Asigurări

Excedentul de lichiditate din piaţa interbancară a rămas substanţial, depăşind în luna mai 27 mld. lei, medie zilnică. ROBOR a continuat să scadă, dar foarte lent, coborând la final de mai la 6,55%, faţă de 6,71% în aprilie. Noul indice IRCC pentru creditele noi este mai mic, de 5,98% în T2/2023

Excedentul de lichiditate din piaţa interbancară a...

Autor: Claudia Medrega

09.06.2023, 17:30 1324

Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a urcat în lunile februarie, martie, aprilie şi mai la 6%, după ce în ianuarie a fost 5,93%, iar în decembrie 2022 era de 5,75% BNR a rămas în primele cinci luni din 2023 debitor net în raport cu băncile comerciale În intervalul ianuarie-mai 2023 nu au existat bănci cu deficit care să apeleze la lichiditate de la banca centrală Astfel în primele cinci luni nu a fost nicio operaţiune repo şi niciun împrumut de urgenţă al băncilor la facilitatea de credit Lombard În lunile aprilie şi mai BNR nu a mai cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară, după ce în martie 2023 reluase, după o pauză de 9 luni astfel de achiziţii, valoarea apropiindu-se de 1,27 mld. lei.

Piaţa interbancară a încheiat primele cinci luni din 2023 cu un excedent de lichiditate substanţial, care a ajuns la 27,3 mld. lei, medie zilnică, la sfârşitul lunii mai, rămânând astfel pe surplus în primele luni din acest an aşa cum a şi închis anul 2022.

Totodată, în luna mai nu a fost nicio operaţiune repo şi niciun împrumut de urgenţă al băncilor la facilitatea de credit Lombard, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO