Bănci și Asigurări

Excesul de lichiditate pe piaţa interbancară în primele patru luni din 2025 a fost de aproape 30 mld. lei, medie zilnică, dar după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a coborât abrupt în prima parte a lunii mai, sub 10 mld. lei. Cum arată graficul prezentat de guvernatorul BNR ce indică scăderea puternică a lichidităţii interbancare în criza politică

Autor: Claudia Medrega

22.05.2025, 08:30 1399

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

♦ Estimările unor bancheri legate de intervenţiile BNR pentru a apăra leul au fost apropiate de realitate, după cum a indicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, el adăugând că „uşor au fost chiar subevaluate ieşirile de capital şi intervenţiile băncii centrale“ ♦ Analiştii de la Erste au estimat că BNR a cheltuit probabil circa 6 mld. euro din rezervele sale valutare pentru a susţine leul ♦ Pe măsură ce BNR a intervenit pentru a susţine leul, lichiditatea interbancară s-a restrâns.

Anul 2025 a început cu un surplus de lichiditate, în primele patru luni excesul de lichiditate pe piaţa interbancară fiind de 28,6 mld. lei, medie zilnică. Iar în contextul persistenţei excesului de lichiditate din piaţa interbancară, indicele ROBOR la 3 luni, referinţă pentru creditele în lei (corporate şi retail de dinainte de mai 2019) cu dobândă variabilă, a fost stabil, preponderent pe palierul de 5,90%-5,94%.

Apoi, tensiunile politice de după anunţarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale au bulversat pieţele valutară şi monetară. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit recent despre momentele dificile prin care a trecut România, dând detatii neştiute despre creşterea cursului valutar, a dobânzilor şi a costului de finanţare a statului din cauza tensiunilor politice legate de alegerile prezidenţiale din prima parte a lunii mai. Guvernatorul BNR a prezentat, printre altele, şi un grafic care indică scăderea puternică a lichidităţii interbancare în perioada tensiunilor politice din prima parte a lunii mai. „Acest grafic a fost obţinut cu greu de la direcţia de politică monetară. Este vorba despre multe operaţiuni interne“, a mărturisit Isărescu, adăugând că „trebuie spus adevărul“.

În prima parte a lunii mai a existat o presiune puternică pe piaţa valutară, ieşiri mari de capital, istorice, iar BNR a intervenit pentru a apăra cursul, lichiditatea interbancară restrângându-se. Când banca centrală vinde valută, se restrânge astfel lichiditatea în lei din piaţă şi cresc dobânzile. Cursul valutar a depăşit 5 lei/euro, urcând la peste 5,12 lei/euro. Şi pe piaţa interbancară ROBOR la 3 luni a trecut de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro