Bănci și Asigurări

Exclusiv online: In ce e mai profitabil sa iti pastrezi economiile anul acesta? In lei sau in euro?

02.04.2010, 00:00 162

Economiile in moneda nationala vor aduce castiguri mai mariromanilor anul acesta avand in vedere ca diferenta intre dobanzilela depozitele in lei si cele in valuta ramane mare in ciudaajustarilor agresive din ultima perioada, in timp ce cursul deschimb da semne ca se stabilizeaza, arata calculele efectuate deZF.

Astfel, pentru un depozit de 5.000 de euro cu scadenta la un andobanda incasata la maturitate de un deponent ar fi de doar 150 deeuro, in timp ce pentru un depozit de 20.500 de lei (echivalentul a500 de euro la cursul actual) dobanda incasata dupa un an ajunge la1.540 de lei (circa 370 de euro).

In prezent, dobanda medie pentru un depozit pe 12 luni in euroeste de 3,5% pe an, in timp ce pentru un produs cu o scadentasimilara in lei dobanda este de 7,5% pe an.

In conditiile in care majoritatea analistilor vad o inflatie de4% anul acesta si un curs de schimb stabil reiese ca doar dobanzilela lei mai au capacitatea de a acoperi cresterea preturilor.

Anul trecut, romanii au preferat sa isi tina economiilepreponderent in euro pe fondul incertitudinilor legate de evolutiacursului valutar. In primele luni din 2009, moneda locala s-adepreciat rapid, ajungand la 4,3 lei/euro la sfarsitul luifebruarie de la 4 lei/euro la inceputul lunii anterioare.

In ultima perioada, insa, trendul de economisire s-a inversatdatorita unei increderi mai mari in moneda nationala. "Aceastatendinta se incadreaza in asteptarile noastre si estimam ca se vamentine pe parcursul lui 2010, datorita diferentialului pozitiv dedobanda intre leu si euro si diminuarii riscului de depreciere amonedei nationale", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank. Euro este in prezent cu 2,5% sub nivelul de la sfarsitullui 2009.

In februarie, depozitele in valuta ale populatiei si companiilorau coborat cu 1,7%, pana la 62,7 mld. lei (15,3 mld. euro), aceastafiind a doua luna consecutiva de scadere. Majoritatea prognozeloranalistilor indica un curs de schimb stabil pana la finalul anului,undeva in intervalul 4,1-4,2 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO