Bănci și Asigurări

Exclusiv ZF - Erste transfera BCR pe un SRL austriac ca sa arate mai bine in bilant

Exclusiv ZF - Erste transfera BCR pe un SRL austriac ca sa arate mai bine in bilant

Andreas Treichl, CEO al Erste, are misiune grea pe timp de criza dupa ce in 2006 a platit 3,75 mld. euro pe BCR

11.11.2009, 23:16 238

La trei ani de la privatizare, grupul austriac Erste a interpusin relatia sa de actionar majoritar al BCR - cea mai mare banca dinRomania - doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recentin Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH,acesta din urma fiind in prezent detinatorul legal al pachetului de69,3% din actiunile BCR. O societate cu raspundere limitata (SRL)este cea mai simpla forma de intreprindere.

Practic, Erste isi externalizeaza astfel din portofoliuexpunerea directa pe BCR.

Austriecii nu aveau voie sa faca o asemenea miscare in primiitrei ani de la privatizare, insa luna trecuta termenul a expirat,statul roman ridicand monitorizarea postprivatizare.

Contactati de ZF, reprezentantii Erste au sustinut ca este vorba"de o schimbare formala".

"Schimbarea nu influenteaza in niciun fel structura de guvernarecorporativa existenta si nici strategia de afaceri, ci reprezintadoar o chestiune de reorganizare interna", este justificareaoficiala a acestui demers. Ieri dupa-amiaza, cele doua SRL-uri nufigurau in structura organizatorica oficiala a grupului Erste, desischimbarea ar urma sa modifice si actionariatul altor subsidiaredin regiune. Austriecii si-au mai schimbat o data anul trecutstructura de holding. Reprezentantii Erste nu au dorit sa dezvaluievaloarea capitalului detinut de EBG Ceps Holding - SRL-ul carecontroleaza acum BCR - si nici sa explice ratiunea acesteisubstituiri.

"Nu o pot descrie altfel decat ca optimizare organizationala.Niciun efect asupra strategiei. Niciun efect asupra expunerii. Nementinem expunerea pe Romania. Angajamentul Erste Group fata deRomania/BCR ramane solid si neschimbat", a declarat Ionut Stanimir,purtator de cuvant al Erste Group, mentionand ca nu este avuta invedere listarea vreunuia dintre cele doua vehicule. Totusi PetreSzel, presedintele Muntenia Invest - administratorul SIF Muntenia-, afirma ca Erste si-a regrupat afacerile intr-un vehicul dinmotive fiscale si de strategie.

"Reprezentantii Erste ne-au spus sa nu ne ingrijoram, pentru catoate angajamentele raman asa cum au fost stabilite. Insa dincoloscrisorile primite de la Erste, vrem sa ne lamurim ca acest vehiculva prelua obligatiile", a declarat Szel pentru ZF.

Tudor Ciurezu, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR sidirectorul general adjunct al SIF Oltenia, spune ca pe 26 noiembrieeste convocat Consiliul de Supraveghere al BCR, prilej cu careactionarii minoritari ar putea primi mai multe informatii."Transferul are avizul BNR si nu a trebuit sa aiba acordulcelorlalti actionari. Noi am aflat in urma cu zece zile." Avocatiicontactati de ZF afirma ca este greu de gasit ratiuni de optimizarefiscala intr-o asemenea operatiune.

Surse bancare au declarat ca miscarea ar putea totusi fiexplicata prin incercarea de diminuare a cerintelor de capitalcarora Erste trebuie sa le faca fata din cauza cresterii creditelorneperformante ale BCR. Austriecii sunt in plin proces de majorare apropriului capital social, cautand sa stranga cel putin 1,6 mld.euro de pe bursa, dupa ce la inceputul anului au primit si 1,2 mld.euro ajutor de la guvernul austriac. Alte surse afirma cainfiintarea unui vehicul care sa preia participatia majoritara laBCR poate constitui un prim pas prin care spaniolii din grupul LaCaixa sa intre ca actionari la BCR printr-o majorare de capital. LaCaixa tocmai se pregateste sa-si majoreze la 10% cota detinuta inErste Group.

La inceputul verii trecute, Andreas Treichl, CEO al Erste,anunta intentia de majorare a capitalului BCR cu 100 mil. euro,operatiune care nu s-a materializat. In trimestrul III, austrieciiau suplimentat creditele subordonate pentru BCR cu circa 120 mil.euro, acestea fiind luate in calcul la stabilireasolvabilitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO