Bănci și Asigurări

Topul celor mai mari banci din Romania in 2009

Topul celor mai mari banci din Romania in 2009
23.02.2010, 23:10 1195

Pe o piata in care creditul privat a inghetat, caderea unora ainsemnat ascensiunea altora: grecii de la Alpha Bank au urcat pepozitia a patra in pofida speculatiilor privind posibile efectenegative ale crizei din tara de origine a bancii-mama, iar banca destat CEC a ajuns pe locul 5, dupa o crestere a cotei de piata cudoua puncte procentuale, pana la 6,3%. Activele CEC s-au majorat cupeste 50% pe seama achizitiei de titluri de stat, dar si acresterii soldului creditelor, insa efortul de a credita s-areflectat in deteriorarea portofoliului, astfel ca pondereacreditelor clasificate ca indoielnic si pierdere a sarit de20%.

Potrivit unor surse bancare, marea majoritate a bancilor din top10 au ramas pe profit anul trecut. Exceptiile: Volksbank,controlata de grupul austriac cu acelasi nume si care aredificultati si acasa, si Bancpost, detinuta de grecii de la EFGEurobank, care a avut unul dintre cei mai grei ani din istoria sade 19 ani.

Marea surpriza a clasamentului pe 2009 este caderea Raiffeisenpana pe locul sapte, cu o cota de piata cu putin peste 6%.Construita pe structura fostei Banci Agricole, Raiffeisen a fost atreia banca locala pana in 2008, cand a fost detronata decompatriotii de la Volksbank. In 2009, bilantul Raiffeisen s-acomprimat, in timp ce Alpha Bank, CEC si UniCredit au crescutsubstantial. Cu toate ca si-a majorat usor cota de piata fata de2008, Banca Transilvania, cel mai mare creditor privat autohton, aalunecat pe locul 8, dupa ce in 2007 urcase pe 5.

Daca in 2006, cand a fost preluata de austriecii de la Erste,BCR detinea peste un sfert din activele bancare, in 2009 cota depiata a bancii a ajuns la 19%. Pozitia sa de lider dupa active nueste insa periclitata. BRD si-a conservat pozitia secunda, cu ocota de 14,1%, ajustata cu 1,5 puncte procentuale fata de 2008.Filiala grupului francez a devansat insa BCR la profitul netcalculat dupa contabilitatea romaneasca, raportand un castig de 792mil. lei, in timp ce subsidiara austriecilor a obtinut, potrivitunor surse bancare, doar 181 mil. lei, in scadere cu peste 80% fatade 2008.

Volksbank a ramas pe locul trei si a intrat pe pierdere, cu unminim avans la active in fata grecilor de la Alpha Bank care si-aumarit cota de piata la 6,4% si au reusit sa incheie anul cu profitsi dupa contabilitatea locala, desi la 9 luni intrasera si ei pepierdere.

Italienii de la UniCredit au urcat la peste 6% cota de piata,insa au ramas pe locul 6, in urma CEC.

In schimb, Bancpost, una dintre primele banci infiintate dupa1990, a pierdut cota de piata, coborand pe locul 9 si a si intratpe pierdere in pofida eforturilor de restructurare. Numarulsalariatilor a fost redus cu circa 400, iar din echipa de topmanagement a fostului CEO Manuela Plapcianu nu a mai ramasnimeni.

Olandezii de la ING si-au conservat locul 10 ocupat de mai multiani, cu o cota de 3,3% din activele sistemului bancar, inconditiile in care bilantul a crescut usor fata de 2008, la circa11 mld. lei (2,6 mld. euro). Recent, au raportat un profit brut de84 mil. lei (20 mil. euro), in scadere cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO