Bănci și Asigurări

Execuţia bugetară la nouă luni 2018. În oglindă: cheltuielile de personal au crescut cu 25%, iar veniturile din impozitul pe venit au scăzut tot cu 25%

Execuţia bugetară la nouă luni 2018. În oglindă:...

Autor: Iulian Anghel

31.10.2018, 00:08 2085

Veniturile bugetului la nouă luni au crescut cu 13,6%, dar cheltuielile au avansat cu 18,4%.

Cheltuielile de personal au crescut, în bugetul general consolidat, în primele nouă luni din an, cu 25,3%, iar veniturile din impozitul pe salarii şi venit au scăzut cu aceeaşi cifră - 25,3%. Astfel, în primele nouă luni din an, cheltuielile de personal au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 12,8 miliarde de lei, până la  63,3 miliarde de lei, în vreme ce veniturile din impozitul pe venit şi salarii au scăzut cu 5,6 miliarde de lei, până la 16,6 miliarde de lei, potrivit datelor bugetului general consolidat, la septembrie, publicate marţi de Miniserul Finanţelor.

Capitolul cheltuieli de personal şi venituri din impozitul pe salarii este cel mai afectat, negativ, de de­ciziile guver­nului – majo­ra­rea puternică a salariilor, respectiv reducerea impozitului pe salarii şi venit de la 16% la 10%. La un alt capitol însă - „contribuţiile de asigurări“ – realitatea este pe plus. Astfel, veniturile din contribuţiile sociale au consemnat, la nouă luni, un plus de 19,5 miliarde de lei (plus 37,3% faţă de primele nouă luni din 2017), până la 71,8 miliarde de lei, în vreme ce cheltuielile sociale au crescut cu 8,4 miliarde de lei (plus 12,5% faţă de primele nouă luni din 2017), până la 76,1 miliarde de lei.

În primele nouă luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat, de 205 miliarde lei (21,7% din PIB-ul estimat), sunt cu 13,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în vreme ce cheltuielile de 221,7 miliarde de lei (23,5% din PIB-ul estimat) sunt cu 18,4% mai mari, rezultând, la nouă luni, un deficit de 16,7 miliarde de lei (1,77% din PIB-ul estimat).

Pe principalele categorii de venituri, veniturile din TVA au crescut cu 9% (4,5 mld. lei) faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2017, până la 42,4 miliarde lei. Situaţia aici este doar apa­rent bună, pen­tru că bu­getul a fost construit pe un avans al veni­tu­rilor din TVA de 14%, la o creştere eco­nomică de 5,5% - cifră la care guvernul nu renunţă, în ciuda fap­tului că economiştii, în majoritatea lor, nu mai anticipeză un plus al PIB de peste 4%, în acest an.

În privinţa accizelor, potrivit sursei citate, veniturile au fost de 21 miliarde lei, cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, până la 4,7 miliarde de lei.

Sumele încasate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 9,4 miliarde lei, cu 25% mai mari decât cele încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut.  Însă această statistică este înşelătoare pentru că guvernul amestecă aici şi sumele primite de la UE pentru subvenţiile agricole (1,7 miliarde de euro, până în august), prin urmare nu putem vorbi de o creştere spectaculoasă a absorbţiei fondurilor europene.

În privinţa cheltuielilor bugetului general consolidat, acestea au fost, în primele nouă luni, de 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (până la  30,2 mld. lei), iar Finanţele au explicat  că majorărări semnificative s-au înregistrat atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii.

Cheltuielile cu dobânzile au înregistrat un salt spectaculos şi sunt cu 21,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB (9,7 miliarde de lei), „avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark“, după cum explică Finanţele. Cheltuielie cu dobânzile au fost, pe întreg 2017, de 10 miliarde de lei.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut, faţă de anul precedent, cu 12,5%, fiind influenţate, spune Ministerul Finanţelor, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie, de la 1 iulie 2017. Cheltuielile de capital (investiţii din buget) au fost cu 46,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2017 (11,3 mld. lei, în total), dar, din nou, Finanţele au adăugat aici, începând cu 2017, şi achiziţiile de tehnică militară ale Armatei care au fost, în primele opt luni din an (ultimele date), de 2,6 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO