Bănci și Asigurări

EximBank a început procedura oficială pentru achiziţia Băncii Româneşti şi îl numeşte pe Lucian Anghel directorul general al băncii în procesul de preluare

Lucian Anghel, fostul preşedinte al BVB (stânga) şi Traian Halalai, preşedintele Eximbank (dreapta)

Lucian Anghel, fostul preşedinte al BVB (stânga) şi Traian Halalai, preşedintele Eximbank (dreapta)

Autor: Cristian Hostiuc

30.12.2019, 17:24 3972

EximBank, o bancă deţinută de stat prin Ministerul Finanţelor, a început oficial procesul de preluare al Băncii Româneşti după aprobarea dată de BNR la mijlocul lunii decembrie şi îl numeşte pe Lucian Anghel director general al băncii în acest proces.

Anunţul a fost făcut prin convocarea adunării generale a acţionarilor Băncii Româneşti.

Actualii administratori ai Băncii Româneşti, bancă deţinută de National Bank of Greece, îşi vor preda mandatele după ce noii membri vor fi aprobaţi de BNR.

Alături de Lucian Anghel, director general adjunct al băncii este propusă Oana Lucia Ilie, iar Traian Halalai, preşedintele EximBank devine membru ne-executiv şi preşedinte al consiliului de administraţie al Bănci Româneşti. Lidia Stan, economist, şi Doru Bulată, directorul juridic al EximBank, devin de asemenea membri ne-executivi ai Consiliului de administraţie ai Băncii Româneşti. Lidia Stan devine şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie.

Lucian Anghel a fost preşedintele Consiliului de administraţie al Bursei şi CEO al BCR Banca pentru Locuinţe.

EximBank a cumpărat Banca Românească spre surprinderea pieţei bancare care nu credea că o bancă de stat poate cumpăra o bancă privată.

National Bank of Greece a fost nevoită să vândă Banca Românească în cadrul procesului de salvare al băncilor greceşti în urma crizei din Grecia, acest lucru făcând parte din planul convenit cu Comisia Europeană şi creditorii internaţionali.

Prima dată, National Bank of a Greece (NBG) a vândut Banca Românească grupului ungar OTP, dar BNR a respins tranzacţia ceea ce a făcut ca grupul elen să mai scoată încă o dată banca la vânzare. În finala au intrat EximBank şi fondul de investiţii american JC Flowers, cel care a cumpărat Piraeus Bank România, bancă redenumită acum First Bank.

EximBank trebuie să ramburseze liniile de finanţare pe care NBG le are la Banca  Românească şi să plătească un preţ pentru capitalul achiziţionat de aproximativ 50-60 de milioane de euro. Valoarea totală a tranzacţiei, care înseamnă capital plus linii de finanţare este estimată între 250 şi 300 mil. euro.

Traian Halalai este CEO al EximBank din 2012, mandat care i-a fost prelungit la finalul acestui an. Înainte să ajungă la EximBank el a fost directorul operaţional al Băncii Româneşti.

Prin faptul că nu a intervenit în cadrul acestui proces de achiziţie, actualul ministru de finanţe Florin Câţu a acceptat achiziţia. Când era în opoziţie şi îl critica pe Eugen Teodorovici, fostul ministru de finanţe al PSD, Câţu şi-a exprimat îndoieli cu privire la motivaţia tranzacţiei EximBank-Banca Românească.

Banca Românească are un capital social de 748,5 milioane de lei, iar EximBank urmează să deţină 99,28%. Banca Românească îşi va păstra numele, dar renunţă la sintagma “membră a grupului National Bank of Greece”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO