Bănci și Asigurări

Eximbank a angajat J.P. Morgan, cea mai mare bancă americană, în încercarea de a cumpăra Banca Românească, într-o operaţiune căreia mulţi nu-i dădeau nicio şansă de reuşită băncii de stat acum câteva luni

Eximbank a angajat J.P. Morgan, cea mai mare bancă...

Autor: Cristian Hostiuc

08.11.2018, 00:07 4178

Eximbank, banca deţinută de stat, i-a angajat pe bancherii de investiţii de la J.P. Morgan, cel mai mare grup financiar american, că să-i fie consilier în încercarea de achiziţie a Băncii Româneşti, conform unor surse de pe piaţa bancară. În echipa de achiziţie este şi PwC.

Banca Românească este scoasă la vânzare pentru a doua oară de grupul financiar National Bank of Greece, prima tentativă cu grupul ungar OTP eşuând în urma deciziei surprinzătoare a BNR de a nu apoba tranzacţia.

Eximbank se luptă cu grupul italian Intesa şi fondul de investiţii J.C. Flowers pentru Banca Românească.

Ceea ce părea la început o decizie mai mult emoţională (statul cumpără bănci, nu numai vinde), de a intra în lupta pentru Banca Românească, acum, conform unor surse de pe piaţa ban­cară, Eximbank are şanse reale, fiind cap la cap cu Intesa.

Ofertele finale trebuie depuse până la finalul lunii noiembrie, pentru că Natio­nal Bank of Greece vrea să aibă un cumpărător până la finalul anului.

Banca Românească are acti­ve de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro la fi­na­lul lui 2017), cu o cotă de piaţă de 1,4%. Eximbank avea ac­tive de 5,5 mld. lei (1,2 mld. euro), cu o cotă de piaţă de 1,3%. Intesa deţine o bancă în România care a ajuns la o co­tă de piaţă de 1,9%, iar J.C. Flowers tocmai a cumpărat Pirae­us Bank România (nume pe care l-a schimbat în First Bank).

Traian Halalai, CEO-ul Eximbank, a fost directorul operaţional al Băncii Româneşti înainte să preia conducerea băncii de stat, iar relaţia lui cu acţionarii greci a rămas bună în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO